ANNONS

Fredlig aktion mot Förbifarten blockerade bygget

Aktivisterna tågade från Eggeby gård genom Järvafältet till byggarbetsplatsen för Förbifart Stockholm vid Akalla.
Aktivisterna tågade från Eggeby gård genom Järvafältet till byggarbetsplatsen för Förbifart Stockholm vid Akalla.
Ett hundratal miljöaktivister gick från Eggeby gård till förbifartsbygget vid Akalla idag, fredag.

Framme vid bygget satte de sig ner och blockerade arbetsplatsen i protest mot motorvägsbygget.
ANNONS

– Jag tror absolut att det fortfarande finns chans att stoppa bygget. Det handlar om klimaträttvisa, utsläppen kommer att drabba de som redan bor i utsatta områden. Jag tror inte att det kommer att finnas tillräckligt med medel för att bygga hela vägen, säger Tenstabon Anna Nygård från Vägs ände, som låg bakom aktionen.

I veckan hölls en klimatfestival på Eggeby gård där miljö- och människorättsaktivister från hela landets samlades.

Festivalen avslutades under fredagen med två demonstrationer, en civilolydnadsaktion som började på förmiddagen, och en laglig demonstration på Akalla torg på eftermiddagen.

Den första aktionen började vid halv tio på fredagsförmiddagen då ett 100-tal demonstranter gick från Eggeby gård till Trafikverkets byggarbetsplats nedanför Akalla, där Förbifartens tunnelmynningar håller på att tas fram.

I tåget gick en blandad samling aktivister, både gamla och unga, och ett par barn. En grupp ungdomar från Järva anslöt vid Akalla.

– Det är aldrig någon som lyssnar på oss som bor här, så har det alltid varit. Vi vet att vi aldrig kommer att ha någon talan, men vi går ändå med, säger en av de unga järvaborna.

Vägarbetet avstannades när aktivisterna blockerade ingången.

– Vi har haft en avvaktande inställning och jobbar i nära samarbete med polisen. Hittills har det varit fredligt, men på eftermiddagen tog sig ett fåtal personer in på arbetsområdet, säger Johan Brantmark, projektchef för Förbifart Stockholm på Trafikverket.

Aktionen avbröts senare under kvällen.

ANNONS