Därför lämnar Federley politiken i Botkyrka

Fredrick Federley. Foto: Arkiv
Fredrick Federley. Foto: Arkiv
Centerpartiets toppolitker, Tullingebon Fredrick Federley lämnar kommunfullmäktige i Botkyrka.

Avgången bekräftas av centerpartiets gruppledare i Botkyrka, Robert Steffens, och av centerpartiets kommunikationschef. Till tidningen Makthavaren säger Federley:

– Karriären i Europaparlamentet tog fart över all förväntan och jag har fått tungt uppdrag efter tungt uppdrag.

Gruppledaren och Tumbabon Robert Steffens tar över hans plats i kommunfullmäktige.

– Fredrick blev nyligen vald till vice president i europeiska Aldepartiet. Vi kom överens i samråd för några dagar sedan att jag skulle ta över, säger Robert Steffens till Lokaltidningen Mitt i.

Liberala europeiska alliansen Alde är det tredje största partiet i Europaparlament. Det är alltså en tung post Tullingebon fått nyligen. Men möten i Europaparlamentet har gjort att centertoppen haft väldigt hög frånvaro i år. Enligt tidningen Makthavaren har inte Federley närvarat på ett enda möte i kommunfullmäktige under 2015.

– Särskilt under detta år har flera kommunfullmäktigemöten skett när det varit session i Strasbourg. De som var under lättare veckor blev inställda, säger han till tidningen.

Tumbabon Robert Steffens (C) har varit ersättare de flesta gånger Federley varit borta.

– Det har varit ett roligt uppdrag. Det är alltid roligt att vara med och påverka, säger Steffens till Lokaltidningen Mitt i.

Ni har bara en plats. Känner ni att ni kan påverka?

– Som minsta partiet tycker jag att vi har kunnat påverka och vi har ett aktivt alliansarbete. När vi exempelvis klargjorde att vi inte skulle yrka på återremiss för upphandling av trygghetsboenden för äldre, gick ett antal partier upp och ändrade sig.