Malin och Fredrik lämnar Åva gård: ”Känns som att skiljas”

Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg som arrenderar Åva gård i Tyresö har blivit uppsagda.
Fredrik och Malin har sedan 2006 arrenderat Åva gård av Stockholms stad.
Efter tretton år lämnar Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg Åva gård som är den sista mjölkgården i Stockholms stads ägo. Nästa vecka väntas nämligen beslutet om att sälja gården.
– Det känns som att skiljas, säger Fredrik.

Som Lokaltidningen Mitt i skrev om i går ska Stockholms stads politiker nästa vecka ta beslut om Åva gård och annan mark vid Åvaviken.

Förslaget är att sälja.

Åva gård har sedan en tid tillbaka varit den allra sista mjölkgården i just Stockholms stads ägo och har haft mjölkkor i 70 år. Sedan 2006 arrenderats av Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg.

– Ja vad ska man säga om det här. Om det blir en markägare som tar ansvar kan det kanske bli bra. Men vi har bestämt oss. Stockholms stad köper ut oss från arrendet och vårt besittningsskydd, säger Fredrik.

I december måste de ha lämnat gården.

– Det känns som att skiljas, säger Fredrik.

Vi vill inte sluta som mjölkbönder

Utåt sett ser allting fortfarande ut som vanligt på gården.

– Efter sommaren måste vi sälja djur och maskiner eller börja flytta dem, säger Fredrik.

Även om de inte alltid varit nöjda med hur markägaren Stockholms stad hanterat allt har Fredrik och Malin samtidigt förståelse för staden.

– Vi har en bra dialog med staden nu. Och det är inte stadens ansvar att helheten fungerar i ett naturreservat. Att det blir betat är länsstyrelsens ansvar, säger Fredrik.

Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg som arrenderar Åva gård i Tyresö har blivit uppsagda.

Arbetsgrupp fanns tidigare

Tidigare fanns en arbetsgrupp med alla berörda parter. I den ingick – förutom Malin och Fredrik – Stockholms stad, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen och Stiftelsen Tyrestaskogen. Men efter att gruppen upplöstes 2014 har ingen tagit ansvar för helheten, anser Malin och Fredrik.

– Det borde ha gått att hitta en lösning om de hade samverkat i stället för att skylla på varandra, men nu har vi kommit till vägs ände, säger Fredrik.

Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg som arrenderar Åva gård i Tyresö har blivit uppsagda.

Tittar på gårdar

Vad de ska göra efter Åva vet de inte än.

– Vi vill inte sluta som mjölkbönder, vi känner oss inte klara med det. Men det är inte helt lätt att hitta en gård i Stockholmsområdet. Om vi skulle flytta skulle vi behöva lämna familj och släkt här, säger Malin.

De har tittat på några gårdar i Sverige, bland annat på Gotland.

– Där har vi en del vänner och det finns många bönder. Samtidigt finns inga vildsvin som är ett jättestort och svårhanterligt problem. Men vi har inte bestämt oss åt något håll än, säger Fredrik.

Här kan du läsa tidigare artiklar om Åva gård