ANNONS

Fredrik Lidby (M) har polisanmälts

Fredrik Lidby (M).
Fredrik Lidby (M).
Kommunen har polisanmält Fredrik Lidby (M), tills nyligen en av Sollentunas högsta politiker, för att med felaktiga inkomstuppgifter ha lurat till sig ersättning.
Själv hävdar han att det var ett misstag.
ANNONS

Den här artikeln publicerades 2012-01-24 och har uppdaterats 2018-03-23


Förundersökningen mot Fredrik Lidby lades ner kort efter att den påbörjades.

”Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt”, skriver åklagaren i beslutet som motiveras enligt följande:

” Det går inte att bevisa att den misstänkte haft sådant uppsåt (insikter och avsikter) för att förfarandet ska vara brottsligt”.


Fredrik Lidby har inte gått att nå, men på sin blogg publicerade han i förra veckan ett kort inlägg där han uppger att han trodde att han följde reglerna.

Lokaltidningen Mitt i har gått genom de senaste sju årens ersättningskrav och kvitton från Fredrik Lidby och det är tydligt att Fredrik Lidby visste vad man som politiker i Sollentuna hade rätt till.

Bland annat har han begärt ersättning för allt från telefonsamtal för 2 kronor och 50 öre till 44 kronor i förlorad pensionsförmån i samband med ett besök på en skola där han var kontaktpolitiker. Det han nu polisanmäls för är att han felaktigt uppgivit att han var egenföretagare och att han lämnat in ett intyg från Försäkringskassan som motsvarar en förhållandevis hög inkomst. Men ingen på kommunen vet vad han faktiskt har jobbat med.

– Han har sagt att han är frilans, men han har inte kunnat svara på inom vad, säger kommunalrådet Douglas Lithborn, (M).

Klart är att mer än hälften av hans taxerade inkomst under 2010, på sammanlagt 296 000 kronor, kommer från kommunen.

ANNONS

Men det är inte de enda förtroendeuppdrag Fredrik Lidby haft. Han har haft samma form av ersättning från Förvaltningsrätten i Stockholm där han tjänstgjort som nämndeman. Förra året fick han 18 700 kronor i ersättning för inkomstbortfall. Summan är grundad på samma inkomstuppgifter som han angett till kommunen. Han fick även, under förra året, 12 475 kronor i ersättning från Sollentuna församling där han sitter i kyrkofullmäktige. Fredrik Lidby har nu uppmanats av ledande moderater att lämna uppdraget i kyrkofullmäktige.

Fakta

Så svarar Fredrik Lidby själv

”Jag har hela tiden själv varit övertygad om att jag följt reglerna, och gjort rätt. Jag har aldrig fått en enda fråga om mina yrkanden på ersättningar, och ingen har heller påtalat för mig att något skulle vara felaktigt. Då hade jag naturligtvis reagerat och sett till att det hela blev tillrättalagt.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.