ANNONS

Fredrik Lundberg överklagar Nobel centret

Utsikten försvinner för husen bakom Nobelcentret.
Utsikten försvinner för husen bakom Nobelcentret.
Finansmannen och miljardären Fredrik Lundberg kommer att överklaga Nobelcentret på Blasieholmen. Han äger ett hus bredvid och kommer att begära 250 miljoner i skadestånd om projektet går igenom
ANNONS

Det rör sig om kontorsfastigheten Käpplingeholmen 6, som också kallas det Hellstrandska huset. Det ägs av Fastighets AB LE Lundberg och där har hans egen koncern Lundbergs kontor, liksom andra hyresgäster. Den ligger bakom den tomt där Nobel centret ska stå.

Därmed är Lundberg så kallad sakägare, alltså direkt berörd av projektet och har rätt att överklaga det. Vilket företaget nu bekräftar för Mitt i Vasastan att de kommer att göra.

– Vi tycker inte att alla konsekvenser är utredda. Det kommer helt enkelt inte att fungera, säger Roger Ekström, som är vice vd och informationschef i Fastighets AB LE Lundberg.

Tror ni att ni kan stoppa Nobelcentret?

– Det är omöjligt att sia om. Det får ha sin gång. Man kan bara konstatera att många har synpunkter. Lyhördheten har väl lyst med sin frånvaro. Frågan är hur långt det räcker formellt.

Hur stora resurser lägger ni på detta?

– Jag svarar ju dig så här halv sju på kvällen.

Det finns uppgifter om att Fredrik Lundberg lejt en stor stab av jurister för att driva sin sak.

– Det är en skröna, kan jag säga. Det är Louise Lind, vice vd i bolaget och jag och så har vi konsulthjälp av en jurist. Och vårt primära syfte är inte att få till ett skadestånd utan att få byggnaden flyttad eller förändrad.

ANNONS

Om Nobelcentret ändå byggs på Blasieholmen kommer Fredrik Lundberg att begära skadestånd. Detta eftersom hans egen fastighet i så fall utsätts för en värdeminskning när den utsikt, avskildhet och tystnad som hyresgästerna i dag åtnjuter i ett centralt läge försvinner. Bland hyresgästerna finns advokatkontor, investmentbanker och finansbolag.

– Det är stor sannolikhet att vi och även grannar i så fall begär skadestånd. Då hamnar man någonstans på 250 miljoner.

Det finns de som säger att om någon ska stoppa projektet är det Fredrik Lundberg.

– Det faktum att vi är den närmast liggande sakägaren kan göra det relevant. Uppfattningen om Fredrik Lundberg som en skicklig strateg är säkert sann men det finns ju ett regelverk att hålla sig till, säger Roger Ekström.

Lundbergs överklagande har ännu inte skickats in. Hittills har två överklaganden gjorts, inget av dem från sakägare utan från Byggnadsföreningen samt en privatperson som hänvisar till att han är svensk medborgare och därför berörs av riksintresset.

Fakta

Så här är gången

• Kommunfullmäktige antar detaljplanen. Det skedde i förra veckan.

• Den som vill överklaga ska göra det inom tre veckor efter att protokollet justerats, i det här fallet senast den 24 maj.

• Överklaganden skickas in till stadsbyggnadskontoret, som skickar dem vidare till länsstyrelsen, som bifaller eller avslår. Bifall innebär att kommunens beslut upphävs, avslag att det ligger fast.

• Länsstyrelsens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen och sedan vidare till Mark- och miljöverdomstolen. Efter den 31 maj försvinner länsstyrelsen som överklagandeinstans och man vänder sig direkt till mark- och miljödomstolen.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.