ANNONS

Fredrik och Jenka grep skolvandal

Fredrik är fodervärd åt försvarsmaktshunden Jenka, som fick brottslingarna att stanna i väntan på polis.
Fredrik är fodervärd åt försvarsmaktshunden Jenka, som fick brottslingarna att stanna i väntan på polis.
Schäfern Jenkas kvällspromenad i Viksjö blev ovanligt dramatisk. Tillsammans med husse såg hon till att en ung kille misstänkt för skade­görelse kunde gripas.

– Utan henne hade jag nog inte lyckats ta fast dem, säger Fredrik.
ANNONS

Under förra lördagskvällens kräftskiva hade Fredrik med gäster pratat om de problem med skadegörelse, brända bilar och liknande de upplevt i området den senaste tiden.

– Några bekanta berättade att de på väg till oss larmat räddningstjänsten efter att de upptäckt en brand vid Lundskolan.

När det var dags för Jenkas kvällspromenad gick de den vanliga rundan. När de passerade Lundskolan hörde Fredrik oväsen. Från en dold plats iakttog han två killar på skolgården.

– Helt plötsligt drog en av dem på sig en luva och dolde ansiktet. Sedan kastade han vad som såg ut som sten mot rutorna. När jag hörde kraschen och såg att de sprang därifrån bestämde jag mig för att springa efter. Samtidigt som jag sprang ringde jag polisen och skrek: ”Jag släpper hunden om ni inte stannar”.

Efter ungefär hundra meter stannade killarna. Fredrik beslutade sig för att göra ett envarsgripande och Jenka vaktade killarna tills polisen kom. En av dem, född 1999, är nu misstänkt för skadegörelse.

Det är ovanligt att hitta en misstänkt till ett skadegörelsebrott menar polisen. Enligt Brottsförebyggande rådet anmäldes närmare 63 000 fall av skadegörelse i länet 2014. Nästan 57 000 av dessa lades ned direkt. Endast 1 352 personer dömdes samma period för någon typ av skadegörelsebrott.

– Det speciella i det här fallet är att någon blev tagen på bar gärning. Och att det fanns ett vittne. Ofta finns det inga vittnen till den här typen av gärningar, säger Mona Max på Norrortspolisen.

Hon berömmer Jenka och Fredriks ingripande.

– Vi är väldigt beroende av allmänheten, och att man ingriper är bra. Men det är viktigt att inte ta för stora risker, känns det hotfullt ska man backa.

ANNONS

– Bara att man ringer och kanske tänker på kolla signalement och till exempel bilnummer är värt otroligt mycket.

Jenka, som är 15 månader, är en försvarsmaktshund som Fredrik är fodervärd till. Hennes pappa är polishund och Jenka blir kanske själv tjänstehund i framtiden. Det är något som Fredrik tror hon skulle klara galant. Utan henne hade han inte vågat ingripa menar han.

– Hon såg till att vi kunde gripa gärningsmannen. Hon visade på mod och ingav den respekten som situationen krävde, säger han men tillägger att Jenka egentligen är en snäll och trevlig hund.

Helt plötsligt drog en av dem på sig en luva och dolde ansiktet.fredrik, jenkas husse

Fakta

Skadegörelse för 2 miljoner i fjol

Kostnad för skadegörelse på kommunens förskolor och grundskolor (ej enskilda):

Källa: Järfälla kommun

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.