Fredrik tältade en dag i veckan hela året

Fredrik Hjorth har tältat i över 52 nätter under 2017.
Fredrik Hjorth har tältat i över 52 nätter under 2017.
Bockholmen utanför Bergshamra var ett av ställena som han besökte flera nätter.
Bockholmen utanför Bergshamra var ett av ställena som han besökte flera nätter.
För att lära sig mer "outdoor-skills" som han säger, så bestämde sig Fredrik Hjorth från Bergshamra för att tälta minst en natt i veckan under hela förra året.
– Det ger en sådan energikick att det är svårt att förklara, säger han.
Fredrik vill nu att fler ska upptäcka vildmarkslivet i storstaden.

På Bockudden, I Pipers park, på Älvsjömässans tak och vid foten av Kebnekaise. Över allt har man under förra året kunnat se Bergshamrabon Fredrik Hjorth och hans tält.

Utmaningen han satt upp för sig själv var att tälta minst en natt i veckan under ett helt år.

– Jag ville bygga upp mina ”outdoor-skills” och testa på alla väder och säsonger. Tältar man en gång i veckan kan man ju inte fly undan vädret, säger Fredrik Hjorth.

Till vardags jobbar han som konsult på SEB i Arenastaden och som guide hos Ola Skinnarmos resebyrå Expeditionsresor.

På banken råder vissa klädkoder, men kostymen har inte fått följa med i i tältet. Däremot har tältet ofta hängt på tork i omklädningsrummet på banken och fått många att höja på ögonbrynen.

Det går superbra att tälta 500 meter hemifrån menar Fredrik Hjorth. Här på Bockholmen strax utanför Bergshamra har han tillbringat många nätter. Foto:Privat

Vad har du lärt dig av det här året?

– Jag har både fått bättre koll och rutiner på utrustningen, men också insett vilken grej det är att få vakna en vardagsmorgon vid 06.30, titta ut över vattnet och dricka en kopp kaffe. Det ger en sådan energikick att det är svårt att förklara. Jag har verkligen fått en lärdom om hur mycket energi naturen ger.

Tältar på tomten

Absolut sista natten sov han på toppen av Hammarbybacken ett par dagar innan nyår.

– Men man behöver inte göra det så avancerat. Jag har tältat många gånger på Bockholmen 500 meter hemifrån, och runt Brunnsviken och på Gärdet. Konstigaste platsen var nog på taket av Älvsjömässan under förra årets vildmarksmässa. Jag kommer tälta på taket i år igen tillsammans med 20 andra personer.

Även i år kommer Fredrik Hjorth att tälta på taket till Älvsjömässan. Foto: Privat

Fredrik stoppade också utrustningen i en vattentät packpåse och simmade ut till Kaninholmen för att tälta en natt.

– Jag har också slagit upp tältet på tomten hos vänner när jag varit på middag och hos min bror där jag firade jul. Folk tänker ofta, men gud va jobbigt! men det är det inte, det blir en rutin lika väl som att springa en gång i veckan.

Fredrik uppmanar alla att försöka få in lite mer vildmarksliv i vardagen.

– Vill man inte tälta, kan man bara gå ut och grilla. Vill man inte grilla kan man ta med sig en termos med varmkorv. Om man börjar där så växer ofta intresset.

Sitt tältår har Fredrik bloggat om här.

Fakta

Tre tips för att tälta i en storstad

  • Välj en plats med ett naturligt bullerskydd mellan dig och vägar med trafik/annat som kan störa din upplevelse. Skog är också bra då träden fångar upp ljud på ett naturligt sätt. Öronproppar är också bra. Dra ner mössan över ögonen så sover du bättre.
  • På söndagar är folk hemma och då kan du välja platser som annars är välbesökta under helgerna. Hagatoppen och Tivoliklipporna är sådana exempel.
  • Ta med en termos med varmt vatten så har du både varmt vatten till ek kopp te på kvällen och en kopp kaffe på morgonen
  • Ta med en förberedd smörgås, ett hårdkokt ägg eller kanske en portion frystorkad mat som du blandar upp med vatten från termosen, så har du en perfekt start på dagen
  • Tälta i närheten av ett vandrarhem om du är osäker, då har du en b-plan och kan alltid gå in någonstans om det behövs.
  • Även om du ligger och fryser en natt, så lyssa p åhur du pratar efter två dagar, Hur stolt du kommer att vara över dig själv.
Källa: Fredrik Hjorth
Fakta

Om Fredrik

Fredrik Hjorth är managementkonsult på SEB i Arenastaden, men även VD på Årets Äventyrare AB, guide på Expeditionsresor, studierektor på Adventure Academy och aktiv scoutledare.

Han var den första att genomföra Kropp Challenge där han i maj 2016 cyklade från Stockholm till Nikkaluokta, besteg Kebnekaise och tog sig ut igen.

Han har även genomfört två Ironman.