ANNONS

Fredrika har cyklat världen runt i tre år

Fredrika har hunnit passera 44 länder under sina tre år.
Fredrika har hunnit passera 44 länder under sina tre år.
I snitt har Fredrika cyklat åtta mil om dagen.
I snitt har Fredrika cyklat åtta mil om dagen.
Ibland har hon fått sällskap, men större delen av resan har hon cyklat på egen hand.
Ibland har hon fått sällskap, men större delen av resan har hon cyklat på egen hand.
Genom 44 länder och fem världsdelar har hon trampat, Fredrika Ek. Starten gick 8 mars 2015 och nu är hon snart vid slutmålet.
Men först återser hon brodern i Sundbyberg för ett par dagar. Det är två år sedan sist.
ANNONS

 

Familjen flög ner och mötte upp Fredrika i Thailand över nyår 2015/2016, sedan dess har de inte setts så nu längtar hon efter att äntligen få krama om dem igen. Samtidigt är det nostalgiskt och lite ledsamt att resan nu börjar gå mot sitt slut berättar hon.

– Det är lite av en sorg. Drömmen var ju att cykla jorden runt, inte att ha det gjort och lagt bakom mig. Men det är fint att få landa lite mjukt nu hos min bror i Sundbyberg och att ha fått träffa vänner längs vägen upp hit så jag hinner vänja in mig.

Närmare 1000 dagar i cykelsadeln och 5000 mil cykling har det blivit under de tre åren. 44 länder har hon också passerat på sin väg runt jordklotet.

Samlat in 700000 kronor

Den galna drömmen om cykla världen runt började gro för flera år sedan. För att inte bara ha den som ett personligt mål utan öven göra nytta så har Fredrika under resans gång samlat in pengar till förmån för organisationen ActionAid som jobbar för att ge utsatta flickor och kvinnor möjligheten till ett drägligt liv.

Man ska inte ska avfärda drömmar som omöjliga och dumma utan satsa.

Målet var att få varje mil sponsrad med 100 kr. Det målet nåddes redan i somras och nu är insamlingen uppe i över 700 000 kr.

– Från att ha suttit hemma och läst om hur orättvis världen är så har jag fått träffa de här kvinnorna och flickorna, dela bröd med dem och ta emot hjälp av dem. Jag kan inte komma på något värdefullare att lägga min tid på just nu än att hjälpa dem.

ANNONS

”Inget andra varv”

– Det största jag kommer att bära med mig är all den mänskliga värme som jag mött över hela världen, alla som hjälpt mig och öppnat sina hem för mig. Och så det att man inte ska avfärda drömmar som omöjliga och dumma utan satsa. Vi klarar så mycket mer än vi själva tror!

Det är minst lika pirrigt att komma hem som att ge sig ut på resan berättar Fredrika som nu ska smälta sin resa och ta hand om de oändliga dagboksanteckningarna och bilderna som hon har med sig.

Listan på äventyrsdrömmar och platser att upptäcka har heller inte blivit kortare, tvärtom. Så snart kanske hon sitter i sadeln igen, även om resan inte kommer att bli lika lång igen.

– Det blir inget andra varv runt jorden, skrattar Fredrika.

Vill du läsa mer om Fredrikas resa kan du läsa hennes blogg här.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.