ANNONS

Benny Fredriksson ger namn åt torg vid Kulturhuset

Benny Fredriksson får namnge torg beslutar Joakim Larsson (M) och stadsbyggnadsnämnden.
Benny Fredriksson får namnge torg beslutar Joakim Larsson (M) och stadsbyggnadsnämnden.
Mitt i kan avslöja att politikerna kör över namnberedningen och döper plats vid Kulturhuset efter tidigare chefen Benny Fredriksson.
– Vi vill hedra och uppmärksamma hans gärning på detta sätt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).
ANNONS

Benny Fredriksson var chef för Kulturhuset Stadsteatern mellan 2002 och 2017, men i december 2017 slutade Fredriksson på Stadsteatern efter kritik mot hans ledarstil. I mars 2018 begick Benny Fredriksson självmord under en resa i Australien.

Nu kan Mitt i avslöja att en enig stadsbyggnadsnämnd går emot stadens namnberedning – och väljer att namnge platsen mellan Stadsteaterns sceningång och Riksbanken till ”Benny Fredrikssons torg”.

– Vi anser att det är självklart att namnge en plats efter Kulturhuset Stadsteaterns tidigare VD Benny Fredriksson. Han har varit en oerhört viktig person för Stockholms kulturliv och vi vill hedra och uppmärksamma hans gärning på detta sätt, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Namnberedningen sa nej

Under sommaren lämnade samtliga partier i stadsbyggnadsnämnden in ett förslag att namnge en plats vid Kulturhuset efter Fredriksson. Men stadens namnberedning sa nej och hänvisade till en FN-resolution som rekommenderar att det måste gå några år efter en persons död innan en plats kan uppkallas efter hen.

Platsen heter i dag Beridarbansgatan. Beslutet att byta namnet, trots namnberedningens rekommendationer, togs under torsdagskvällens sammanträde i stadsbyggnadsnämnden.

När nya skyltar sätts upp är ännu inte klart.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.