ANNONS

Stadsteaterns vd lämnar sin post efter kritik

Benny Fredriksson
Benny Fredriksson avgår som chef för Kulturhuset Stadsteatern.
Efter avslöjandena om Stadsteaterns vd Benny Fredrikssons hårda ledarstil avgår han från sin post. Men han är fortfarande anställd inom Stockholms stad
– Jag lämnar med gott samvete, skriver han i ett pressmeddelande.
ANNONS

Beslutet om att Benny Fredriksson avgår kommer två dagar efter att Aftonbladet avslöjande där 40 personer vittnar om en hård ledarstil som lett till en tystnadskultur på arbetsplatsen.

Pressades till abort

Bland annat har anställda på Kulturhuset Stadsteatern berättat om hur vd:n pressat en kvinna till abort, sextrakasserat personal och vid flera tillfällen låtit manliga skådespelare begå övergrepp utan åtgärd, skriver Aftonbladet.

Internutredning inleddes

Efter avslöjandet inleddes en internutredning där Stockholms stad granskade Benny Fredrikssons ledarskap.

Två dagar senare avgår alltså Benny Fredriksson.

”Lämnar med gott samvete”

Benny Fredriksson har varit varit vd i 16 år. I ett pressmedelande skriver han själv om avgången:

– Det är med stor sorg som jag bett att få bli entledigad från min tjänst. Jag gör det av omsorg om Kulturhuset Stadsteaterns framtid, säger Benny Fredriksson och fortsätter:

– Låt mig vara tydlig; jag lämnar med gott samvete. Jag är stolt över det som åstadkommits under den tid jag varit chef. Men nu har tonläget nått en punkt där detta hotas, säger Benny Fredriksson.

ANNONS

Hon föreslås ta över

I pressmeddelandet från Kulturhuset Stadsteatern framgår det även att HR-chefen, Lena Joelsson kommer att förslås gå in som chef för verksamheten med omedelbar verkan.

I ett brev till medarbetarna idag 7 december önskar Benny Fredriksson att man försöker lägga de senaste dagarnas turbulens bakom sig, att Kulturhuset Stadsteatern får fortsätta att vara ”den fantastiska plats som vi har skapat tillsammans”.

Vad han ska göra nu är oklart

Ömer Oguz, finansroteln  Stockholms stad

Stadsdirektör Ingela Lindh som i direkt anslutning till avslöjandet om Benny Fredriksson inledde en internutredning kommenterar avgången.

– Den utredning som staden tillsatt är fortfarande i sitt inledningsskeende. Utredningen kommer att fortsätta och tillföras externa resurser. I uppdraget ligger att utreda arbetsmiljö, ledarskap och styrning av verksamheten. Staden kommer inte att kommentera detta vidare så länge utredningen pågår, säger Ingela Lindh.

Trots att Benny Fredriksson nu avgått som chef på Stadsteatern är han fortfarande anställd inom Stockholms stad.

– Han avgår från sin befattning som vd för Stadsteatern, men han är fortfarande anställd inom staden. Vad han ska göra nu är oklart,  säger Ömer Oguz, borgarrådssekreterare finansroteln Stockholms stad.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.