ANNONS

Nobels fredspristagare har nära band till Botkyrka

Denis Mukwege split
Denis Mukwege på besök hos Botkyrka pingstförsamling i Tumba.
Med fara för sitt liv har han hjälpt tusentals våldtagna kvinnor i Kongo-Kinshasha.
I år gick Nobels fredspris till läkaren och predikanten Denis Mukwege.
Genom Second Hand-butiken i Eriksberg stöttas hans verksamhet, men flera Botkyrkabor har också lärt känna pristagaren personligen.
ANNONS

Den 8 december 2013 var Denis Mukwege i och predikade i pingstkyrkan på Gröndalsvägen Tumba under polisskydd. Årets fredspristagare har i många år levt under hot och varit utsatt för mordförsök.

Opererar våldtagna kvinnor

I krigets Kongo-Kinshasa har han opererat tusentals kvinnor som varit utsatta för fasansfulla våldtäkter och fått sina underliv förstörda av kraftigt våld.

Denis Mukwege utanför Panzisjukhuset. Foto: Läkarmissionen/Håkan Flank

Pengarna för att bygga sjukhuset i Kongo där han opererar patienterna kommer i från Pingtsmissionens biståndsorgan PMU, Läkarmissionen och SIDA.

Tumbabon hjälpte under flykten

Inledningstalade under det polisövervakade besöket i Tumba gjorde Tumbabon Maud Andersson. Hon har känt fredspristagaren sedan 90-talet.

– Äntligen är vi många som säger! Det är en fantastisk man! Jag känner honom väl, säger Maud Andersson.

Jag hjälpte dem att hitta någonstans att bo

Maud Andersson

Maud Andersson

Maud Andersson. Foto: Hasse Boström

Maud Andersson bodde på 90-talet i Kenya och tog emot Denis Mukwege och hans familj som ingick i en grupp kongoleser som flytt för sina liv.

ANNONS

– Jag hjälpte dem att hitta någonstans att bo, berättar Maud Andersson.

denis-mukwege-pris

I Tumba. Foto: Botkyrka Pingstförsamling.

Tullingebo med i Oslo

Hon var också med när Panzisjukhuset där Denis Mukwege är chefskirurg invigdes. Maud Andersson var tidigare direktor på PMU. Den positionen har idag Tullingebon Niclas Lindgren som tillsammans med Maria Bard är med Denis Mukwege i Oslo där fredspriset delas ut.

Kommer till Stockholm

I mitten av veckan kommer Denis Mukwege till Stockholm igen. Här kommer han att vara på Stockholm Waterfront Congress Centre och träffa representanter för flera svenska organisationer.

– Jag väntar till då med att tala med honom. Jag vet hur eftersökt han är och har inte ringt sedan priset tillkännagavs, säger Maud Andersson.

”Äntligen, Mukwege är äkta, han är på riktigt”, säger Pär Hammarberg Waern som är ledare på Second Hand-butiken i Eriksberg.

Även fredspristagarens utbildningar i Burundi och Frankrike har betalats med svenska pengar. Många Botkyrkabor har varit med och dragit ett strå till stacken.

– En del av pengarna för att bygga sjukhuset kommer från Second Hand-butiken i Eriksberg. Sjukhuset i dag drivs med hjälp av bland andra PMU som får pengar från alla second hand-butiker som drivs av Pingstkyrkan, säger Maud Andersson.

När jag kom ned till Kongo-Kinshasa fick veta att Denis Mukwege blivit evakuerad till Sverige.

Berthil Åkerlund, Segersjö

Segersjöbo skrev biografi

Segersjöbon Berthil Åkerlund har skrivit boken Denis Mukwege – en levnadsberättelse. Han följde kirurgen under flera år.

Berthil Åkerlund tillsammans med Denis Mukwege

Berthil Åkerlund tillsammans med fredspristagaren Mukwege. Foto: Weylers förlag.

Utsatt för mordförsök

Kvällen före en av Berthil Åkerlunds resor ned till Kongo-Kinshasa utsattes Denis Mukwege för ett mordförsök.

– Jag fick samtalet om det när jag satt på en restaurang i Tumba. När jag kom ned till Kongo-Kinshasa fick veta att Denis Mukwege blivit evakuerad till Sverige. När jag befann mig där kunde jag se hans hem från mitt rum samtidigt som han höll presskonferens i Flemingsberg, 8 kilometer från mitt hem. Det var en bisarr upplevelse, säger han.

”6 000 operationer”

Samtalen med Denis Mukwege blev ändå många. Intervjuerna skedde i bilen på väg till sjukhuset eller på hans kontor mellan operationerna. 

– Jag frågade honom 2011 hur många underlivsskador han opererat med egna händer, och han svarade att det var omkring 6 000 där han lett operationen. Det är svårt att säga något annat än att det han gjort är fantastiskt.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Botkyrka Salem direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.