Min lokala hjälte

Fregattbacken kan snart öppna

Fregattbacken kan snart öppna för skidåkning.
Fregattbacken kan snart öppna för skidåkning.
Fregattbacken i Saltsjö-Boo som legat i träda i flera år kan öppna för skidåkning redan i vinter.

Friluftsfrämjandet har börjat reparationen av den nedre liften.

Friluftsfrämjandet Boo har inte haft någon verksamhet under flera år. Men nyligen engagerade sig några grannar i Lännersta och drog i gång föreningen igen.

– Generalsekreteraren i Friluftsfrämjandet bor här och jag var på henne om det här med skidbacken. Då sa hon att jag borde ta tag i det och det gjorde jag. Vi är nu fem som ingår i den nya styrelsen och vi bor alla runt Bagarsjön, berättar ord­föranden Nina Gillsvik.

Den nygamla lokalföreningen har redan startat satsningen på att få i gång Fregattbackens liftar igen.

– Vi hoppas att vi kan laga åtminstone den nedersta liften redan den här vintern. Då blir det en skidbacke för de mindre barnen. Förhoppningen är att vi nästa vinter kan öppna den övre liften också, säger Nina Gillsvik.

Fregattbacken ligger på Nacka kommuns mark och drivs av Friluftsfrämjandet. Förutom liftarna har lokalföreningen också en värme­stuga vid backen där det finns en servering. När liftsystemet fungerar och backen öppnar ska föreningen börja sälja liftkort.

– Men det blir en nätt summa, säger Nina Gillsvik.

Friluftsfrämjandet Boos första aktivitet sker nu på fredag när föreningen ordnar ett fackeltåg på skridskor på Bagarsjöns is.

– Vi har en fin plogad bana att åka på. Vi håller med 100–150 facklor. Starten sker klockan 18.30 från bryggan vid Bagarsjöns förskola. Det enda man ska tänka på är att ta med sig hjälm, säger Nina Gillsvik.

Lokalföreningen jobbar också för fullt för att få ihop aktiviteter för barnen under det stundande sportlovet om två veckor.

– Vi har också pratat om att till sommaren starta en kajaksektion och downhillcykling i Fregattbacken för tonåringarna, avslöjar Nina Gillsvik.