Frejgatan får eget öl

David Ekenbäck framför huset där ölet föddes.
David Ekenbäck framför huset där ölet föddes.
David Ekenbäck började brygga öl hemma i köket på Frejgatan. Nu säljs det på Systemet över hela stan.

Men frågan är hur mycket Vasastan som finns kvar i flaskorna.

Det var inte något engagemang för kulturen på Afrikas horn som gjorde att han döpte ölet till Khartoum, som är huvudstad i Sudan.

– Det måste ju heta något, säger David Ekenbäck. Har du sett Gudfadern? Det är en häst med där som heter Khartoum, vars huvud läggs i sängen hos en fiende till familjen. Så det var mest bara ett snyggt namn.

Men hur mycket är Frejgatan inblandad i brygden?

– Det är mitt ölmärke. Jag bor där och det var där jag började brygga hemma i köket för tre år sedan. Nu när jag börjar skala upp tar jag med mig namnet.

Men var bryggs det?

– I Sundbyberg, på ett bryggeri som ligger i en gammal kyrka.

Ölet är en mörk stout och är därför lämpligt att lansera till hösten. Knappast något man dricker för att läska sig med en brittsommardag. Men lämpligt till mustiga och djupa smaker.

– Det är lite torrare än Guinness. Mörkt, kryddigt, chokladigt. Det kommer att finnas i alla butiker i Stockholm.

Många mikrobryggerier kämpar med att få in sina produkter på Bolaget. För Vasastadsbon David Ekenbäck, som till vardags jobbar för en av landets större vinimportörer, var det enklare.

– Jag vet hur det funkar på Systembolaget. Eftersom det är statligt gör de offentliga upphandlingar. De går ut och säger att de letar efter en viss typ av öl och sedan görs blindprovningar. En sådan provning vann jag.

Blir det fler ölsorter från Frejgatan?

– Inte för tillfället. Men vi laborerar hela tiden med olika sorter.