ANNONS

Inte längre gratis att besöka statliga museer

Naturhistoriska riksmuseet är ett av de museum som har haft fritt inträde.
Naturhistoriska riksmuseet är ett av de museum som har haft fritt inträde.
Tråkiga nyheter för alla kulturälskare. Nästa år är det inte längre gratis att besöka statliga museer. Det klubbades igenom när riksdagen röstade ja till Moderaterna och Kristdemokraternas budget.
ANNONS

I Moderaternas och Kristdemokraternas budget som klubbades igenom i veckan tas fri entré på statliga museer bort under nästa år.

Tanken var att museerna skulle börja ta betalt igen redan vid årsskiftet men efter kritik från Intresseorganisationen Sveriges museer backar nu M och KD och ger museiverksamheterna några extra månader på sig att ställa om, rapporterar SVT.

Lagom till sommaren får dock besökarna betala för sig igen, meddelar Roland Utbult, Kristdemokrat och ledamot i kulturutskottet, till SVT.

– Vi hade satt reformen från första januari, men vi har lyssnat på berörda och inför nu det här så att museerna har tid på sig under våren, säger han.

Det indragna fria inträdet skulle totalt spara in 80 miljoner kronor, men i och med att det dröjer beräknas nu besparingen i stället landa på 60 miljoner kronor för 2019.

”Har missgynnat privata museer”

13 av de totalt 18 statliga museerna ligger i Stockholm.

Lotta Andersson, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare, säger i en kommentar till SVT att beslutet korrigerar de skeva konkurrensvillkor som uppstått.

– Det har missgynnat privata museer, när de statliga kunnat marknadsföra sig med gratis inträde.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.