Brottby/Länet

Just nu ligger en kolonilott med tillhörande attefallsstuga i Ullna ute till försäljning. Men priset, 1,6 miljoner kronor, är saftigt och inte mycket billigare än ett fritidshus i Brottby som annonseras för 1,7 miljoner.

Att kolonilotter kostar långt över miljonen är inte ovanligt. Inom Stockholms stad gäller dock andra förutsättningar. För att undvika spekulationspriser tillämpas en hembudsregel. Den som vill lämna sin lott måste sälja den till föreningen, som låter den gå till sökande på väntelistan. Priset sätts av föreningen efter en värdering av stuga och växter.

– Men det är bara vi i Stockholm som har hembudet, så att man inte får sälja sin lott till vilket pris som helst. I övriga landet är det fri marknad. Vi skulle gärna vilja att de sneglar på det som gäller i Stockholms stad, säger säger Helena Westerling, organisationssekreterare i Koloniträdgårdsförbundet.

Kö i 20 år

Att priserna hålls nere gör kolonilotterna inom Stockholms eftertraktade. Kötider på 20 år år inte ovanliga och vissa föreningar har därför stängt sin kö.

Ett sätt att hålla priset nere är att låta medlemmen själv få bygga sitt hus.

– Det är en grej vi kan diskutera, säger Mikael Almén. Men det här är gammal kulturmark som är jättekänslig. Vi tar fram ett antal hus de får välja på. Det får inte bli något High Chaparral.