När regeringen från och med januari 2023 slopade gratisentrén på de statliga museerna märkte Naturhistoriska riksmuseet av ett besökstapp.
Lite senare samma år behövde man dessutom stänga i nio månader på grund av takras. Under tiden höll personalen i olika slags uppsökande verksamheter på flera platser i ytterstaden – och upptäckte att många inte ens kände till att Naturhistoriska fanns.
Det fick dem att tänka till.
– Vi vill så klart att så många som möjligt ska besöka museet, och när vi fick interagera med människor som själva inte sökt sig till oss blev det tydligt att vi kan göra mer för att nå fler. Det gav blodad tand. Sedan, när vi satte oss ner och planerade, kom vi på projekt Linje 540, berättar Gundela Pettersson i, avdelningschef för den publika verksamheten på museet.
Gundela Pettersson, avdelningschef för Publika avdelningen på Naturhistoriska riksmuseet.
Johanna Hanno
Spara 160 kronor
Linje 540 går från Universitetet, förbi Naturhistoriska, vidare genom Solna, Sundbyberg och ut till Järva.
Bussen kör förbi fem bibliotek: Bergshamra, Ulriksdal, Hallonbergen, Rinkeby och Tensta. Från och med 1 maj kommer man kunna låna entrékort på något av dessa bibliotek om man har lånekort.
I stället för att betala 160 kronor kan man då gå in helt gratis.
– Vårt primära mål är att försöka få besökare längs busslinjen att hitta till oss, kanske allra helst de i Tensta och Rinkeby, som ligger längst bort från museet. Förhoppningsvis leder det här till ett ökat intresse för djur och natur. Vi vet dessutom att många i dagens tuffa ekonomi väljer bort att besöka museer, vilket vi vill motverka, säger Gundela Pettersson.
Lämna bilen hemma
På alla de fem biblioteken kommer entrékort finnas att låna i max en vecka i taget. En individ kan låna två kort åt gången, för att kunna gå i sällskap med någon annan vuxen.
Barn upp till 18 år går alltid gratis.
– Det känns jättespännande, och vi är så glada att biblioteken var så positiva och med på det här direkt. Att målgruppen kan ta buss 540 in till oss är även mer hållbart än att ta bilen, vilket känns extra bra, säger Gundela Pettersson.
På museet kan besökare bland annat uppleva gigantiska dinosaurier, lära sig mer om flygödlor och få veta hur det gick till när en asteroid krockade med jorden.
Naturhistoriska riksmuseet
Många utställningar
Naturhistoriska riksmuseet är ett av Sveriges största museer, med tio olika utställningar.
Här kan besökare bland annat ta del av den mänskliga utvecklingen under de senaste sju miljoner åren, se på nära håll hur människokroppen fungerar och lära sig om djur och natur.
Man kan få se elefantskelett, älgar, isbjörn och bläckfiskar – och mycket mer.
– Vi har naturligtvis även vår dinosaurieutställning, som alltid är enormt populär. Sedan har vi en utställning om polartrakterna, en som heter "Skatter från jordens inre" och en som heter "Värld av vatten", bland annat. Det finns något för alla, man kan vara här en heldag utan problem, säger Gundela Pettersson.