Fria teatern får 500 000 till nästa år

Fria teatern på Bergsgatan, Kungsholmens enda scen med egen ensemble, har kämpat i motvind och uppförsbacke sedan kulturförvaltningen drog ner på deras anslag. Men kanske är en kursändring på gång i Stadshuset.

På torsdag väntas kulturnämnden klubba igenom ett stöd på nästan en halv miljon till teatern för nästa verksamhetsår. Vilket i och för sig bara är en tredjedel så mycket som teatern fick 2010 och är samma summa som för i år. Men tidigare har det talats om att anslagen från staden helt skulle fasas ut för Fria teatern, som också har en scen i Högdalen.

– Vi har pratat ganska mycket med dem i två års tid. Och deras senaste ansökan tyder på att de vill samarbeta med sitt närområde i Högdalen, där de inte har spelat särskilt mycket tidigare, säger Patrik Liljegren, chef för kulturförvaltningen.

Birgitta Sundberg, en av teaterns konstnärliga ledare, säger att hon inte riktigt vet vad hon ska tro.

– Kanske törs de inte nolla oss. Det blev ju så mycket protester mot nedskärningarna tidigare att de kanske tagit intryck, säger hon.

– Men man ska komma ihåg att även om vi är glada för de här pengarna är det vi får nu bara en tredjedel mot vad vi hade tidigare. Men pengar är pengar och självklart är vi tacksamma för det stöd vi fått av opinionen.

Fria teatern har också stöd från Statens kulturråd och från landstinget.

På scenen på Bergsgatan ges just nu pjäsen ”Kärleksbrev”, ett gästspel från Östgötateatern.

Det blev ju så mycket protester mot nedskärningarna att de kanske tagit intryck.Birgitta Sundberg fria teatern