Friad från misshandel av sonen

En Huddingepojkes uppgifter om att pappan slog honom bedömdes inte som tillräckligt trovärdiga av Svea hovrätt.

Trots att flera utomstående vittnade i rättegången.

En man i 40-årsåldern fick sitt straff sänkt till två månaders fängelse när åtalet togs upp i hovrätten.

Mannen, som anklagades för att återkommande misshandla sin familj, dömdes till ett års fängelse för fridskränkning och misshandel av sin äldste son och sin exfru i tingsrätten. Kvinnan och barnen hade då bott i skyddat boende en tid.

Sonen vittnade om att pappan slog honom som bestraffning och när han blev arg, bland annat med knytnäven och bland med tillhyggen. Pojken har i flera års tid återkommande berättat om misshandeln för en man som vittnade i domstolen. Flera andra oberoende personer vittnade också om att de hört bråk och ljud från lägenheten och sett skador.

Hovrätten ansåg dock inte att barnen i låg- och mellanstadieåldern, som alla berättade om sin pappas misshandel, var tillräckligt trovärdiga.

Mamman tonade ner händelserna, och hovrätten skriver att barns uppgifter måste bedömas med försiktighet. Den anser också att det är en brist att de flesta tillfällen då pappan skulle ha slagit inte gått att precisera exakt i tid.

Hovrätten dömde därför endast för en misshandel av mamman till två måaders fängelse. Eftersom mannen suttit häktad längre tid släpps han nu på fri fot.