ANNONS

Friad för Söramordet begär 360 000 i skadestånd

Svea hovrätt
Den mordåtalade unge mannen friades både av tingsrätten och hovrätten.
19-åringen som friades för mordet i Söra begär ersättning av staten för den tid han suttit frihetsberövad. Åklagaren håller inte med och hänvisar till att 19-åringen ska ha lämnat "oriktiga uppgifter" till polisen.
ANNONS

362 000 kronor. Så mycket begär 19-åringen som satt anhållen och häktad i fem och en halv månad misstänkt för mordet i Söra. När mordåtalet väcktes friades han både av tingsrätten och hovrätten, och nu vlll han ha ersättning av staten för den tid han satt frihetsberövad.

I ett remissvar till Justitiekanslern som handlägger ärendet skriver åklagarmyndigheten att man avstyrker ersättningsanspråket.

I sin motivering skriver kammaråklagare Pontus Klang som ledde förundersökningen att 19-åringen ”misstänkliggjort sig själv genom att lämna uppenbart oriktiga uppgifter i inledande polisförhör” och att han på så vis själv orsakade att han blev frihetsberövad.

Satte sig själv i klistret

Dessutom skriver han att både tingsrätten och hovrätten funnit att den friade 19-åringen ”tagit en aktiv del i ansträngningarna att fä offret till brottsplatsen samt att han varit närvarande på brottsplatsen när mordet skedde”.

”Han har därmed genom sin närvaro stått i sådant nära samband till brottet att det framstår som oskäligt att utge ersättning”, avslutar Pontus Klang.

Hur JK kommer att bedöma ärendet är oklart.

Handläggningen av ärendet beräknas ta fyra till sex månader.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.