ANNONS

Friad för stöld av finvinare

Grand hôtel är känt för sin fina vinkällare.
Grand hôtel är känt för sin fina vinkällare.
Hur gick det till när en flaska vin värd 120 000 kronor försvann från vinkällaren på Grand hôtel? Den stals av en tidigare anställd, hävdar åklagaren. Rätten höll inte med och friade honom från misstankarna.
ANNONS

Det var i fjol som det uppdagades att en flaska av den mytomspunna röda bourgognen Domaine Romanée-Conti från 2005 försvunnit ur hotellets vinkällare. En anställd misstänktes snart för brottet och åtalades i våras för stöld. Den värderades till 120 000 kronor.

Att buteljen var borta stod klart när vinkällaren inventerades. Vid samma tid lämnade en av Grand Hôtels anställda in en flaska just av Domaine Romanée-Conti från 2005 till Systembolagets vinauktion. När hotellet upptäckte det kontaktade de Systembolaget som drog tillbaka flaskan. Den misstänkte mannen slutade på hotellet.

I går kom domen där han frias eftersom det inte anses tillräckligt bevisat att den försvunna flaskan var den som lämnades in till auktionen.

– Vi tycker att tingsrätten gjort en rimlig och riktig bevisvärdering, säger hans advokat Per Larsson.

Mannen säger att han sålde flaskan för 55 000 kronor till ett sällskap som besökte vinkällaren. Att försäljningen inte finns registrerad beror på att han måste ha glömt att ta betalt. Enligt hotelledningen fick han inte förhandla om så höga summor. De anser också att det  är osannolikt att flaskan såldes utan att någon annan fick reda på det eftersom de anställda brukar berätta för varandra om större försäljningar. Men enligt domen räcker det inte som bevis för att mannen stulit flaskan.

När han lämnade in flaskan till auktionen kunde han inte visa några dokument som visade varifrån han fått den. Han uppgav att han sålde den åt en person, som dock inte kunde bekräfta det. Sedan sa han att det var åt en annan person, men ville inte säga vem.

Också det är enligt tingsrätten en rimlig förklaring. Åklagaren hänvisar till att det finns foton av flaskan dels i en broschyr, dels i vinkällaren. Enligt domen bevisar det ändå ingenting eftersom åklagaren inte har kollat när bilderna är tagna.

Rätten var oenig, men domaren Catarina Walldén har utslagsröst och då väger hennes och en av nämndemännens röster tyngre än de två andra nämndemännens. De ville fälla mannen och tycker inte att det är troligt att han skulle ha glömt att ta betalt för en så dyr flaska. Att han ändrat sin förklaring flera gånger och att han inte kan förklara hur han kommit över den flaska som lämnades in till vinauktionen minskar också hans trovärdighet.

Åklagare Thomas Lönnelid är av samma åsikt och har nu överklagat domen.

ANNONS

– Det vi kan konstatera är att vi har juristdomaren på vår sida, den juridiskt skolade. Sedan får väl hovrätten pröva det här, säger Per Larsson.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.