ANNONS

17-åring friad från rån mot Telia i Vällingby

Rån Telia Vällingby
Här flyr gärningsmännen efter rånet mot Telia i Vällingby den 10 juni förra året.
Iklädda byggarbetarkläder klev två gärningsmän in i Telias butik i Vällingby och hotade personalen med kniv. Med sig fick de mobiler och surfplattor värda totalt 675 00 kronor.
En misstänkt åtalades tidigare i år - nu har han frikänts.
Åklagaren planerar att överklaga.
ANNONS

Den 10 juni förra året, strax efter öppning, kom två rånare, iklädda in i Teliabutiken i Vällingby. På sig hade de full byggarbetarmundering på sig med hjälmar, skyddsglasögon, hörselkåpor runt nacken, och gula reflexvästar.

Rånarna tvingade in personalen i personalutrymmet, riktade en kniv mot dem och tvingade dem att öppna låsta skåp där mobiltelefoner och surfplattor förvarades. De drabbade har i förhör berättat att de fruktade för sina liv.

Rån Telia Vällingby

Med telefoner och surfplattor värda totalt 675 000 kronor flydde gärningsmännen därifrån i en vit bil. En timme efter rånet hittades den vita bilen på en parkering till ett äldreboende i Råcksta.

I mars i år åtalades en 17-årig pojke för rånet. Bland bevisningen finns ett par hörselkåpor som hittades i den dumpade bilen.

– Vi hittade DNA från honom på dem, säger åklagaren Ulrika Rosén.

Enligt tingsrätten överensstämmer 17-åringen relativt väl överens med en av rånarna som fångats på övervakningsfilmen, vad gäller bland annat kroppsformen. Men dessa kännetecken överensstämmer också på en mängd andra personer, menar tingsrätten. Det går därför inte att dra slutsatsen att det är 17-åringen som man ser på filmen.

ANNONS

Ett par handskar liknande de som personen på filmen hade på sig vid tillfället har hittats hemma hos 17-åringen vid en husrannsakan. Men det går enligt tingsrätten inte att dra någon säker slutsats om huruvida det är samma handskar som användes vid rånet.

Inte heller hörselkåporna i bilen utgör tillräcklig bevisning enligt tingsrätten. Det kan finnas andra förklaringar till varför de hamnat i bilen.

Sammantaget är bevisningen inte tillräcklig för att 17-åringen ska dömas för rånet, enligt tingsrätten. Men åklagaren tycker att tingsrätten har bedömt fel.

– Det är en stram bedömning från tingsrätten, säger Ulrika Rosén, som berättar att Västerorts åklagarkammare planerar att överklaga domen i denna del.

17-åringen själv menar att han inte var delaktig i rånet och att han inte minns vad han gjorde den aktuella dagen. Han vet inte heller hur det kommer sig att hörselkåpor med hans DNA hamnat i bilen. Lokaltidningen Mitt i har sökt pojkens advokat utan att få svar.

17-åringen dömd för andra brott

Pojken har dock dömts för bland annat tre grova stölder i södra länet, vårdslöshet i trafik och rattfylleri i Järva samt narkotikabrott. Påföljden blir enligt tingsrättens dom ungdomsvård och skadestånd till flera drabbade.

Domen går att överklaga fram till den 4 maj.