ANNONS

Därför friades mordåtalade 18-åringen

Söramord dom
Indikationer på blodförekomst hittades på 18-åringens skor men DNA kunde inte säkras.
De eller den som mördade 17-åringen i Åkersberga går fortfarande lösa. Ännu finns alldeles för många osäkra uppgifter om fallet. Därför friades också den mordåtalade 18-åringen av Attunda tingsrätt.
Nu riktar 18-åringens advokat kritik mot polisutredningen
ANNONS

Den 17-årige pojken lockades till ett möte, slogs ned, knivskars i ansiktet, knivhöggs i armen och sparkades i huvudet medan han låg ner, tills han avled.

Men någon skyldig har ännu inte dömts. I går friades en mordåtalad 18-åring. Bevisningen räckte inte, konstaterar Attunda tingsrätt.

Bland annat saknas teknisk bevisning: de spår av möjligt blod som hittades på 18-åringens skor, efter att han tvättat dem i maskin, gick inte att koppla till 17-åringen.

Ingen teknisk bevisning

17-åringens mobil som hittades slängd vid Orkidévägen, cirka 500 meter från brottsplatsen, hade blodspår och fingeravtryck från honom själv, men inga fingeravtryck från en tänkbar gärningsman.

Kniven som användes vid misshandeln har ännu inte hittats .

Dessutom ansåg inte tingsrätten att de två vittnen som var på platsen, en annan 18-åring (nedan kallad ”B”) och en pojke i yngre tonåren (”C”) är helt tillförlitliga.

Detta eftersom de kan ha valt att att berätta saker och utelämna annat för att skydda sig själva eller andra.

ANNONS

Dessutom tog den äldre av de två (”B”), vars uppgifter åtalet till stor del lutar sig mot, tillbaka allt han tidigare sagt till polisen, och hävdade att han inte mindes något, vilket tingsrätten visserligen inte trodde på.

Svårt att lita på de inblandade

Den nu friade 18-åringen säger att han inte kände 17-åringen, att han var vid Söraskolan mordkvällen, men att han lämnade området och aldrig träffade 17-åringen.

Tingsrätten ansåg det däremot bevisat att 18-åringen träffade 17-åringen i Söra, men att det inte går att säga att det var han som utförde dödsmisshandeln.

Bland oklarheterna är att ”B” i polisförhör uppgav att den minderårige pojken ”C” blev tvingad att delta i misshandeln, vilket ”C” själv förnekar.

”C” har i stället berättat att ”dom slog honom” när han knapphändigt berättat för polis vad som hänt. Det kan möjligen tolkas som att ”C” försagt sig och att fler deltog i misshandeln.

Kniv och kläder saknas

Dessutom framgår av polisens förundersökning att ytterligare en person kan ha varit på platsen och utdelat ”det första slaget”, men det har inte bekräftats.

Till det kommer oklarheter som var de byxor som ”B” bar på mordnatten tagit vägen och varför han försökte gömma sin mobil genom att gräva ned den. Enligt tingsrätten tycks polisen heller inte ha undersökt den jacka som ”C” hade på sig mordnatten.

Advokaten: ”Flera andra skulle kunna ha motiv”

Motivet till mordet är oklart. Både ”B” och ”C” har i de polisutredningar som Mitt i läst kopplats till ett kriminellt gäng i Åkersberga som den dödade 17-åringen ska ha blivit osams med.

– Vi har pekat på att det inte finns något motiv för min klient – han var inte bekant med offret, och var inte särskilt ofta i Åkersberga  – däremot fanns flera andra som skulle kunna ha motiv både nämnda personer och folk som hållit sig mer i utkanten. Det tycker jag att polisen missar att utreda, säger 18-åringens försvarare, advokat Agneta Friberger till Mitt i.

Kan det påstådda bråket med det kriminella gänget vara motiv?

– Det är ju lite svårt att utreda. Vi har bedömt den delen som uttömd – om ingen träder fram och berättar, säger kammaråklagare Pontus Klang.

Senaste dag att överklaga domen är 8 januari.

De var på platsen och vet vad som hände

Siluett

18-åringen, som nu friats. Tidigare misshandelsdömd man med missbruksproblem och koppling till Åkersberga. Var på helgpermission från ungdomshem i Göteborg och var i Åkersberga när brottet begicks, men nekar till att ha träffat 17-åringen. Tingsrätten anser det dock bevisat att han träffade 17-åringen.

Siluett

”B”: 18-årig Åkersbergabo som tillsammans med den friade 18-åringen ska ha kallat 17-åringen till Söraskolan. Angav i polisförhör den friade 18-åringen som den som misshandlat 17-åringen och berättade också att ”C” tvingats delta med sparkar. Under rättegången tog han tillbaka allt och hävdar att han inte minns något av sommaren på grund av narkotikamissbruk. Precis som 17-åringen ska ”B”, enligt vittnesförhör, åtminstone vid något tillfälle ha sysslat med spritlangning.

På B:s skor fanns en liten mängd blod som med stor sannolikhet kommer från 17-åringen. Han försökte också dölja spår genom att gräva med sin mobil och  tröjan och byxorna han bar på mordnatten är försvunna.

Siluett

”C”: Åkersbergabo i yngre tonåren. Nekar till att ha deltagit i misshandeln och har sagt att 17-åringen var ”hans bäste vän”. Följde med 17-åringen som sannolikt skulle sälja sprit till 18-åringen och ”B”. Har varit fåordig under polisförhör och aldrig namngett den nu friade 18-åringen. En jacka han bar på mordnatten har aldrig undersökts.

 

Både ”B” och ”C” uppges i polisutredningar ha koppling till ett känt kriminellt gäng/nätverk i Åkersberga.

Personer i det kriminella gänget har under de senaste åren gjort sig skyldiga till ett antal grova våldsbrott.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Södra Roslagen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.