ANNONS

Friande dom mot ”spräng-mannen” överklagas

Åklagaren överklagar den friande domen.
Åklagaren överklagar den friande domen.
Åklagaren överklagar den friande domen.
Åklagaren överklagar den friande domen.
Haninges kommunhus
Haninges kommunhus.
Mannen åtalades för att ha planerat sprängdåd inne på Haninges kommunhus – men tingsrätten menade att det bara rörde sig om fantasier.
Nu överklagar åklagaren den friande domen.
ANNONS

Den 17 januari friade Södertörns tingsrätt den man i 30-årsåldern som stått åtalad för att ha planerat sprängningar på de första våningarna inne på Haninges kommunhus.

Tingsrätten invände aldrig mot att mannen skulle ha sagt till närstående att han skulle ”spränga kommunhuset”, men rätten hävdade att det aldrig bevisats att han verkligen beslutat att genomföra dåden.

Nu överklagar åklagare Karin Tekonen den friande domen till hovrätten. Hon har hela tiden ansett att det finns bevis för att mannen förberett dåden.

– Jag har ansett att det ska utdömas fängelsestraff och jag menar att det ska prövas i högre instans för att se om det görs en annan bedömning där. Det är framförallt uppsåtsfrågan jag tänker på, säger hon till Mitt i.

Genom det sprängmaterial som polisen hittade vid gripandet i oktober skulle mannen kunna skapa så kallade Armstrong’s mixtures.

ANNONS

Det är allvarliga explosiva laddningar som kan orsaka fönsterkross, splitterskador och amputationsskador.

Mannen ska enligt vittnesuppgifterna ha skrivit till norska massmördaren Anders Behring Breivik efter Utöya-massakern, och han har själv uppgett i förhören att han fått svar.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.