Frias för grovt rån mot äldre par i Ursvik

Ett äldre par par blev fasttejpade och rånade i sitt hem i april förra året.
Ett äldre par par blev fasttejpade och rånade i sitt hem i april förra året.
Två personer blev fasttejpade och rånade i sitt hem i Sundbyberg förra våren. En 27-årig man som dömdes till fyra års fängelse har nu frikänts helt av Svea hovrätt.

Det var i april förra året som ett äldre par i Ursvik i Sundbyberg utsattes för ett grovt rån i sin villa. Tre män bröt sig in hos paret, tejpade fast dem och utsatte dem för hot och våld under närmare två timmar. En 27-årig man som dömdes till fyra års fängelse har nu frikänts helt av Svea hovrätt.

Strax före lunch ringde det på dörren och mannen i huset gick för att öppna. Där stod tre män som trängde sig in och slog honom i ansiktet. Därefter bakbands mannen och kvinnan med silvertejp och hotades till livet. Rånarna försvann med ett antal värdesaker.

Tog ut 14 500 kronor

Bland de värdesaker som rånarna kom över fanns mannens bankomatkort, som de hotat till sig koden till. Samma dag gjordes uttag på sammanlagt 14 500 kronor i olika uttagsautomater.

En 27-årig man fastnade på övervakningsbilder då han gjorde uttag. Mannen som rånades har uppfattat det som att en fjärde man kom och hämtade kortet medan rånet pågick.

Solna tingsrätt dömde tidigare i år 27-åringen till fyra års fängelse för rånet. Men han överklagade domen och har nu frikänts helt av en oenig hovrätt, två nämndemän anser att mannen ska dömas för medhjälp till grovt rån, med ett fängelsestraff på två år. Enligt rätten är det klarlagt att 27-åringens bil använts vid rånet och att han har tagit ut pengar med offrets kort.

Spelade en mindre biroll

Men man konstaterar också att 27-åringen verkar ha haft en mindre biroll i händelseförloppet. ”Det går således inte att utesluta att han har hållits utanför planeringen av brottet och att han saknat närmare kännedom om vad hans bil skulle användas till”, skriver hovrätten i sin dom.

Hovrätten menar att det inte är ställt utom rimligt tvivel att 27-åringen visste om att paret skulle rånas och att det i så fall fanns en stor risk att de skulle utsättas för hot och våld. Det anses inte vara bevisat att han har haft uppsåt till gärningen på det sätt som krävs för att han ska kunna dömas som medgärningsman eller för medhjälp till rånet och åtalet ogillas därför i sin helhet.