ANNONS

En frias och en döms till livstid för dubbelmordet i Sätra

Här fångas de tre misstänkta på film innan dubbelmordet i Sätra från våren 2019
De tre misstänkta fångas på bild kort innan mordet.
En man frias och en döms för dubbelmordet i Sätra i april i fjol. Den dömde mannen – en 28 åring från Huddinge får livstids fängelse.
– Det har varit fråga om rena avrättningar, säger rättens ordförande Eva-Lena Norgren.
ANNONS

Det var den 11 april som två unga män – 18 och 20 år gamla – hittades döda i ett källarutrymme under ett lägenhetshus. Mordet skedde under tortyrartade former och offren tvingades bland annat att ta av sig kläderna.

I juni häktades två 28-åriga män misstänkta för mordet. En av dem – en man från Huddinge – döms nu till livstids fängelse för morden. Han ska vidare betala drygt 300 000 i skadestånd till offrens anhöriga.

När rättegången avslutades den 29 januari i år i Södertörns tingsrätt släpptes den andre misstänkte mannen på fri fot. Han frias nu helt från morden.

– Att rätten fäller en av de tilltalade beror på hans agerande innan gärningarna, att hans dna har påträffats på patronhylsor på brottsplatsen och att han har hanterat offrens mobiltelefoner efter gärningarna. Den andre tilltalade har däremot inte kunnat knytas till brottsplatsen, säger Eva-Lena Norgren, rättens ordförande, i ett pressmeddelande.

Källaren/förrådsutrymmet där det dubbelmordet i Sätra ska ha ägt rum

Källarutrymmet där dubbelmordet ska ha ägt rum. Foto: Polisens förundersökning.

”Rena avrättningar”

Enligt åtalet stämde den åtalade träff med offren, för att sedan tvinga ner dem i källarlokalen där morden skedde.

– Offren har tvingats ner i ett trångt utrymme där de inte hade möjlighet att fly, de har tvingats av sina kläder och ner i sittande position. Det har varit fråga om rena avrättningar och offren måste ha känt stark dödsångest, säger Eva-Lena Norgren.

En tredje man, som tre dagar efter dubbelmordet sköts ihjäl, ska också ha varit inblandad, enligt polisen. Mordet på honom är fortfarande ouppklarat.

ANNONS

Minnesplats i Sätra efter morden i april 2019. Foto: Christian Lärk.

Enligt åklagaren har både den dömde mannen och de två mördade unga männen befunnits sig i en kriminell miljö. Det gäller även för den tredje mannen som mördades tre dagar efter dubbelmordet. Flera av de inblandade ska ha varit tongivande i den lokala droghandeln. Källarutrymmet där dubbelmordet skedde ska ha varit ett känt tillhåll för just droghandeln. Motivet till morden uppges vara en maktkamp inom grupperingen.

Domen skulle egentligen ha kommit den 15 januari. Men efter att domaren blivit sjuk var rättegången tvungen att tas om.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.