Frida föll för fitnesstrenden

Frida Bodin, från Vallentuna spenderar 2,5 timmar på gymmet varje dag. ”Det är här jag får min inspiration och stöd från andra fitness-freaks, det betyder mycket”, säger hon.
Frida Bodin, från Vallentuna spenderar 2,5 timmar på gymmet varje dag. ”Det är här jag får min inspiration och stöd från andra fitness-freaks, det betyder mycket”, säger hon.
För några år sedan hade hon skrattat åt tanken.

Nu har Vallentunatjejen Frida Bodin genomfört sin första tävling i extremsporten body fitness.

Hon är en av många svenskar som hakat på den nya fitnesstrenden.

Frida Bodin är lite trött när vi ses utanför Sollentunas simhall. Det är veckan innan hennes första tävling i extremsporten body fitness och 22-åringen är mitt uppe i en omgång av ”saltning” och ”tömning” – en procedur som tömmer hela kroppen på vätska och gör musklerna mer framträdande.

– Jag dricker fem liter vatten om dagen och saltar alla måltider med en tesked salt. Det är ganska äckligt om jag ska vara ärlig, säger hon.

Det började 2007 då hon jobbade som instruktör på Vallentuna gym och sim. Frida Bodin blev inspirerad av kollegan och body fitnessutövaren Åsa och bestämde sig för att testa sporten.

Åren som följde blev en kamp mot både psyket och musklerna. På bloggen ”Fitnessfrida” började hon skriva om sina framgångar och motgångar, om deffandet och dieterna.

– Allt förändrades. Jag var tvungen att lägga nästan all min tid på träningen och dieten. Vissa vänner fick stå tillbaka, det var fullt fokus på träningen som gällde, säger hon.

Sammanlagt gick hon ner 11 kilo. Men det tog tid.

En vanlig dag för Frida börjar klockan 05.20. Då ringer väckarklockan och hon gör sig redo för gymmet. Vid klockan sex, när gymmet öppnar, kör hon en timmes kondition- och styrketräning innan hon landar på jobbet i Sollentuna. Efter en åtta timmars arbetsdag återvänder hon till gymmet för ett styrkepass till. Sammanlagt blir det 2,5 timmars träning om dagen.

– Gymmet är verkligen mitt andra hem, säger Frida Bodin.

I helgen debuterade hon som tävlande vid en nybörjartävling i body fitness, en sport som vuxit explosionsartat de senaste åren. Sporten utövas av enbart kvinnor och går ut på att genom träning och diet forma kroppen symmetriskt för att framhäva kroppens muskler. I en så kallad T-walk visar utövarna, iförda höga klackar och bikini, upp sin kropp med hjälp av dans, gång och posering.

– Jag har gått i tio centimeter höga klackar på jobbet i flera veckor för att öva. Några skrattar men de flesta är väldigt stöttande.

Några topplaceringar och SM-guld är hon inte intresserad av.

– Jag är liten och har inga bulkiga muskler, jag vet det. Men jag gör inte det här för att jag måste bli störst eller bäst i Sverige. Jag gör det för att jag vill.

Hon menar att jakten på perfektion kan gå för långt.

– Det är viktigt att veta varför man håller på med det här. Jag har mitt mål, jag gör inte det här för någon annan. Om man inte har koll på sig själv och sina mål är det lätt att det ballar ur, säger hon.

Varför tror du att så många vill hålla på med det här?

– Det finns en större medvetenhet bland svenskar vad gäller hälsa och träning. Fler väljer att ta hand om sina kroppar. Sedan tror jag att många lockas av att se vad man kan göra med kroppen, det är det som har fått mig att fortsätta.

Gymmet är verkligen mitt andra hem.Frida Bodin

Fakta

7 900 medlemmar i förbundet

Det är populärare än någonsin att tävla i bodybuilding och fitness.

Svenska kroppskulturförbundet (SKKF) slog 2012 rekord i antal tävlande, över 600 stycken, vilket är en 20-procentig ökning jämfört med 2011.

Totala antalet medlemmar i SKKF var 2012 7 900 personer.

SKKF har ansökt om medlemskap i Riksidrottsförbundet tolv gånger men aldrig amntagits. Källa: skkf.org