ANNONS

Frida har fått nog av heta bussar

Frida Engwall har fått nog av hettan på bussarna och har startat en Facebook-grupp för att påverka SL.
ANNONS

När Lokaltidningen Mitt i träffar Gustavsbergsbon Frida Engwall på en buss är det 31 grader varmt. Ändå är det inte så hett som det kan vara.

– Ofta känns det som om det är 40-45 grader och luften står helt stilla. När det är som värst står man inte ut, säger Frida Engwall.

När förra värmeböljan kom i början av sommaren fick Frida nog. Hon startade Facebookgruppen ”Värmeproblematiken på Nacka/Värmdö-bussarna” och kontaktade SL. Hon är inte ensam om att höra av sig dit. I SL:s synpunktssystem finns klagomål om ”bastubussar”.

När Keolis tog över busstrafiken 2011 utlovades bättre luftkonditionering. Men enligt föraren Henrik Palmqvist fungerar de nya systemen sämre.

– I de gamla bussarna fanns det hela tiden ett luftflöde med svalkande effekt. Nu står luften stilla i stället, säger han.

Många öppnar därför takluckan för att få in luft, men då fungerar inte luftkonditioneringen. Enligt Keolis är det 15 bussar i området som endast har luftkonditionering vid förarplatsen. SL:s mål är att alla bussar ska ha luftkonditionering i hela bussen.

Mikael Mastberg på Keolis menar att det inte går att komma ifrån vissa problem.

– Om man öppnar dörrarna ofta och släpper in en massa varmluft så ryker luftkonditioneringen, säger han.

Förarna kan inte göra något.

ANNONS

– I de flesta bussarna är det fabriksinställt och det kan inte förarna styra.

Ofta känns det som om det är 40–45 grader och luften står stilla.