Frida lackerar bilar i VM

Frida lägger först färgen med spruten. Sedan lägger hon lacken som ger skydd och glans.
Frida lägger först färgen med spruten. Sedan lägger hon lacken som ger skydd och glans.
De flesta som gör något bra gör någonting som syns. För 22-åriga billackeraren Frida Gustafsson från Trångsund gäller lite av det omvända.

– Har jag gjort ett bra jobb syns det inte, säger hon.

Att göra saker som inte syns har tagit billackeraren Frida Gustafsson långt. Förra året vann Trångsundsbon yrkes-SM. Därmed kvalificerade hon sig också till Sveriges trupp som åkt till yrkes-VM i Sao Paolo för att tävla.

I dag, tisdag, börjar allvaret och tävlingarna håller på hela veckan. Kollegorna hemma på bilskadeverkstaden i Haninge håller tummarna. Och Frida siktar så högt det går.

– Det känns fruktansvärt bra att ha tagit sig ända hit, men självklart också pirrigt. Jag har tränat för det här i ett och ett halvt år. Och nu ska jag möta de 25 bästa i världen, säger hon.

I Sao Paolo finns 29 svenska ungdomar under 23 år. De representerar 27 yrken till exempel flygplanstekniker, hudterapeut, kock, florist, frisör, undersköterska, plattsättare, och webbdesigner.

För 22-åriga Frida Gustafsson blev billackeringen ett sätt att kombinera två intressen – måleri och bilar.

– Jag provade att meka, men kände att jag inte var så bra på det. När det gäller måleri så gillar jag förändringen. Att göra någonting vackrare.

På företaget TKBM i Haninge har hon jobbat ända sedan hon gick ut gymnasiet. Hit kommer många bilar som är krockskadade. Det är sådana Frida Gustafsson ska få att skina upp igen. I yrkes-VM ska deltagarna tävla i flera moment. Bland annat ska de spackla och måla en skadad dörr. I ett annat moment får de ett färgprov och utifrån det ska de blanda ihop en egen färg som ligger så nära färgprovet som möjligt.

Frida tror att hennes möjligheter är goda. Sedan SM har hon tävlat mot de bästa från flera länder. Det har varit jämnt, men hon har vunnit flera gånger.

– Det har gått bra, säger hon.

Fakta

60 länder tävlar i yrkes-VM

Bakom Yrkeslandslaget står staten, Svenskt Näringsliv och LO.

Målet är att höja statusen, intresset för och kvaliteten på yrkesutbildningarna.

Sedan 1995 har Sverige tagit 17 guld-, 21 silver- och 23 bronsmedaljer i VM och EM. Årets yrkes-VM är det största någonsin. 60 länder tävlar i 50 yrkesgrenar inför uppskattningsvis en publik på 200 000 personer.