Frida träffar FN i New York

Frida Jonsson, 25, är ordförande i styrelsen för Stjärnjouren. Foto: Valter Frank
Frida Jonsson, 25, är ordförande i styrelsen för Stjärnjouren. Foto: Valter Frank
Brommabon Frida Jonsson åker till New York för att delta i ett möte om kvinnors rättigheter på FN:s huvudkontor. Det är med blandade känslor hon åker dit.
– Det kan bli utmattande att höra om allt dåligt som händer kvinnor runt om i världen. Men samtidigt finner man en styrka när man få träffa så många stöttande kvinnor.

Frida Jonsson, 25, bor i Ulvsunda industriområde och är volontär och ordförande i styrelsen för Stjärnjouren.

Stjärnjouren är en tjejjour i Sundbyberg som stöttar och peppar unga tjejer och transpersoner. Nu ska Frida åka till New York och ha möte med FN för andra året i rad.

Hon åker tillsammans med andra representanter från olika ideella föreningar för att delta i UN CSW, United Nations Comission on the Status of Women. Det är ett möte för FNs medlemsländer där man diskuterar kvinnor och flickors rättigheter och jämlikhet.

– Jag tror att det kommer bli ännu bättre det här året, det blev väldigt överväldigande förra gången. Det var så stort och så mycket folk. Nu är jag mer förberedd på vad som komma skall, säger Frida Jonsson.

Resan arrangeras av Flickaplattformen som samlar organisationer som fokuserar på att stärka tjejer och transpersoner. På plats är tanken att Frida ska rapportera, dokumentera och försöka påverka de diskussioner och seminarier hon lyssnar på eller deltar i. Målet är att lyfta flickaperspektivet i förhandlingarna.

Mötena hålls mellan den 12-23 mars på FN:s huvudkontor på Manhattan. Det är med blandade känslor hon åker dit.

– Å ena sidan kan man bli utmattad eftersom att man får höra om så mycket hemskt som händer kvinnor i världen. Det  finns jättemycket kvar att göra. Men samtidigt är det jätteintressant att kvinnor över hela världen utsätts för samma strukturer. Sen får man träffa så mycket kvinnor som stöttar varandra, man finner en styrka i det.