Smygfotades under kjolen: Frida vann i HD

Frida Lindberg smyfotades under kjolen på tunnelbanan.
Frida Lindberg smyfotades under kjolen på tunnelbanan.
Den 40-åriga man som stoppade in sin mobilkamera och tog bilder under 21-åriga Frida Lindbergs kjol friades i både tingsrätten och hovrätten. Men Högsta domstolen ser annorlunda på saken och fäller idag mannen för sexuellt ofredande.

– Det känns som att tusen tyngder lyfts från mitt bröst, säger 21-åriga söderortsbon Frida Lindberg om domslutet.

Tillsammans med sina föräldrar satt hon klistrad framför datorn när Högsta Domstolen idag publicerade sitt fällande.

– Jag har nog brytt mig om det här mer än vad jag velat erkänna för mig själv. Det hade varit så fel om han hade gått fri, säger Frida.

Det var i oktober för två år sedan i rulltrappan på Östermalmstorgs tunnelbanestation som 40-åringen sträckte in sin mobiltelefon under Frida Lindbergs kjol och tog flera bilder. En väninna till Frida såg kamerablixten och mannen hölls kvar av vakter. På bilderna kunde man se trosorna och konturerna av mitt underliv, berättar Frida.

Friades två gånger

Men i både tingsrätten och hovrätten friades mannen. Eftersom Frida inte varit medveten om att hon blivit fotad när det hände så hade hon inte blivit sexuellt ofredad resonerade domstolarna. Men HD gör en annan bedömning i dagens dom.

”Handlandet har utgjort ett tydligt intrång i hennes rätt att bestämma över sin kropp”, skriver Högsta Domstolen.

40-åringen döms till dagsböter och att betala ett skadestånd på knappt 6000 kronor till Frida Lindberg.

Luckor i lagen

De menar att varken fysisk beröring eller medvetenhet om ofredandet när det sker är ett absolut krav i lagen för att kunna fälla mannen. Men i ett särskilt yttrande till domen lyfter Högsta domstolen upp att om bilderna hade tagits på ett större avstånd än de gjorde i det här fallet så hade han inte kunnat fällas.

”Det finns därför anledning för lagstiftaren att överväga om det kriminaliserade området för integritetskränkande fotografering bör vidgas”, skriver HD i yttrandet.

Frida Lindberg.

– Det borde de se över tycker jag. Jag hade känt mig kränkt även om han hade varit längre bort. Och dessutom kan man ju zooma, säger Frida Lindberg.

Är det många som hört av sig idag? 

– Jag har fått en massa nya vänförfrågningar på Facebook. Och sen har Aftonbladet ringt också, säger Frida Lindberg.