ANNONS

Se på hundarna – de konsumerar bara kärlek

Daniel
Daniel Andersson var i centrum med tre fyrfota vänner. De handlade inget.
När butikerna öppnade i Lidingö centrum på Black Friday var det lugnt i centrum.
Mitt i pratade med några Lidingöbor som flanerade runt bland butikerna och handlade. Eller inte.
– Se på hundarna - de konsumerar bara kärlek, säger Lidingöbon Daniel Andersson.
ANNONS

Utanför flera av butikerna i Lidingö centrum hänger svarta ballonger. De flesta skyltar med ett eller annat erbjudande med anledning av köpdagen som fått allt större genomslagskraft. Som handlare är det omöjligt att inte hänga på, berättar de inne på en butik. För ett par år sedan valde de att inte ha några erbjudanden.

– Då vände kunderna i dörren.

Mitt i frågar några Lidingöbor i centrum om de handlat något. Vissa väljer bort shopping helt medan andra passar på att fynda.

Har du handlat något med anledning av Black Friday?

Claudia Videla, 49 år
Nej, jag är inte så mycket för när det annonseras ut att man ska köpa saker. Jag är ingen större konsument, jag handlar inte för att någon annan säger att jag ska göra det.
Cecilia Duflis, 48 år
Ja, jag har ett nystartat företag så jag ska passa på att investera i skrivare, telefon och sådana saker. Jag har också fyndat överdragsbyxor till mina barn. Lite risk för överkonsumtion blir det förstås på Black Friday eftersom man måste skynda sig att fundera över vad man behöver, julklappar och så. Det är som en kick off för julhandeln.
Daniel Andersson, 31 år
Nej, det finns många orsaker till det. Dels är jag inte någon konsument, jag styrs inte av idén att man ska konsumera och ekonomin är det som är viktigast i våra liv. Det är ju reor jämt, det tyder på en hets för att få folk att konsumera. Black Friday är bullshit!
Se på hundarna i stället, de konsumerar bara kärlek!
Christer Söderberg, 49 år
Ja, jag har handlat, för att det är så billigt. Jag har passat på att köpa en vinterjacka, den är till tjejen. Men jag har lite blandade känslor för Black Friday.
Man blir ju ändå lurad av handeln jämt! Men det är bra och lättsamt att handla på Lidingö. Det är inte så mycket folk.
Annmarie Andrén, 62 år
Ja det blev så. Jag har köpt en adventsljusstake, ett fårskinn, en kudde och en kruka. Alltihop sakar jag behövde och hade köpt ändå. Men nu blev det billigare. I övrigt tror jag att det är lätt lätt att förköpa sig en sådan här dag. Det är inte säkert att det är billigare. Man får vara observant och ha koll på vad saker kostar!