Black friday: ”Blir större än juldagen i år”

Den amerikanska rea-dagen ”black friday” tar ett hårdare grepp om Sverige. I år satsar var tredje handlare inom sällanköpsvaror på dagen. Elgiganten räknar med att 2016 är året då black friday går om juldagen som årets största försäljningsdag.

Black friday är dagen då julhandeln sätter igång på allvar i USA och dagen sammanfaller med den amerikanska helgdagen ”thanksgiving” som är på torsdagen.

Black friday har funnits i USA i decennier och fenomenet kom till Sverige för cirka fem år sedan.

Det började på internet där e-handlare anammade den amerikanska shoppingtraditionen. Sedan har butikerna hakat på och försäljningen rusat.

– Vi lägger i en växel varje år. I år har vi redan kört igång och vi har en black friday-vecka, säger Anna Sjödin, presskontakt på Mediamarkt.

– Vi tror att i år så kommer black friday gå om juldagen som den viktigaste försäljningsdagen, säger Jessica Wallin, presskontakt på Elgiganten.

Kameror i elektronikaffär.

Men hur viktig är black friday för handlarna i Sverige? Svaret är inte helt enkelt och branschorganisationen Svensk handel ser yrvaket på fenomenet.

– Det funderar vi också på. Dagen har inte varit viktig i Sverige tidigare men förra året tog det fart och inom sällanköpsvaror satsar i år var tredje handlare. Det skulle jag säga är ganska många, säger Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk handel.

Förra året spenderade 22 procent av svenskarna runt 2,3 miljarder kronor på black friday. Det visar en undersökning som både Svensk handel och Postnord använder sig av.

Svensk handel ser att dagen bidrar till en ökad försäljning under fredagen och helgen men är oroliga för att black friday på sikt minskar lönsamheten för handlarna.

– Frågan är om vi flyttar julhandel från fullpris i december till rabatterat pris i november? Samtidigt kan vi ju inte skylla på någon. Vi i handeln har ju dragit igång det här själva, säger Jonas Arnberg.

blackfriday-shopping2

På Mediamarkt och Elgiganten är de inte oroliga för att black friday konkurrerar med den egna julhandeln.

– Nej, vi ser inte den kopplingen. Varje år blir vi större  både på black friday och i den vanliga julhandeln, säger Jessica Wallin på Elgiganten.

Butikerna ser det mer som ett tillskott än en förflyttning.

– Det är snarare en addering. Vi brukar säga att på black friday handlar du julklappar åt andra och på mellandagsrean åt dig själv, säger Anna Bodin på Mediamarkt.

Fakta

Varför heter det black friday?

  • Begreppet kommer från polisen i Philadelphia som på 60-talet kallade dagen för black friday. Eftersom så många – på klämdagen mellan thanksgiving och helgen – passade på att julshoppa blev det trafikkaos i staden.
  • Det finns flera dagar i USA:s historia som benämns som ”svart” på grund av att en stor katastrof eller olycka skett. Därför är begreppet förknippat med något negativt. Vilket det också från början var ur polisernas perspektiv.
  • Därför försökte handlarna i Philadelphia redan på 60-talet döpa om dagen till ”big friday”, men det tog aldrig skruv hos befolkningen.
  • Namnet sägs också komma från att handlarnas ekonomi gick från rött till svart i årsbokföringen denna dag. Men den amerikanska lingvisten Ben Zimmer menar att det är en efterhandskonstruktion av handeln för att återigen försöka förknippa namnet med något positivt.
Källa: https://en.wikipedia.org