ANNONS

Fridhemsplans t-banestation drabbat av fickstölder

Pendlaren Juan Cea berättar att han håller på sina värdesaker så att ingen tjuv tar dem.
Pendlaren Juan Cea berättar att han håller på sina värdesaker så att ingen tjuv tar dem.
Vid tillslaget hittades ungefär 40 mobiltelefoner, varav 23 kunde kopplas till anmälda fickstölder.
Vid tillslaget hittades ungefär 40 mobiltelefoner, varav 23 kunde kopplas till anmälda fickstölder.
Rädd för ficktjuvar? Akta dig för Fridhemsplans t-banestation. Det är en av Kungsholmens värst drabbade platser, visar statistik från polisen.

Ett av tjuvarnas nya knep är så kallad "phone fishing".
ANNONS

Vid Fridhemsplans tunnelbanestation har eftermiddagsrusningen inte riktigt börjat på onsdagseftermiddagen. Pendlaren Juan Cea passerar Mitt i:s reporter med dragkedjan öppen på ryggsäcken. Till synes ett guldläge för tjuven.

– Men jag har inget värdefullt i den så det är ingen fara säger han, och betonar att han brukar ha bra koll på sina saker.

När Mitt i frågar förbipasserande verkar ingen vara särskilt orolig för att råka ut för en fickstöld. Men kanske borde de hålla bättre koll på plånböckerna. Fridhemsplans tunnelbanestation är nämligen en av Kungsholmens mest drabbade platser vad gäller fickstölder, visar polisens statistik. Av de 542 fickstölder som anmäldes i stadsdelen under 2015 inträffade 75 i anslutning till tunnelbanestationen.

– De flesta sker i rusningstrafiken och det är också mycket på helgerna, säger Peter Enell som är lokalpolischef på Kungsholmen.

Något som blivit väldigt vanligt på senare tid, enligt honom, är att mobiltelefoner stjäls via hörlurssladden. Tjuven drar upp telefonen med sladden. Innan du hinner fundera över varför ljudet stängts av i öronen är både tjuven och telefonen långt borta.

– Man ska ha telefonen nära kroppen, gärna i en innerficka på framsidan, säger Peter Enell.

Enligt honom gör polisen då och då punktinsatser på just Fridhemsplan.

– Vi hade några fickstöldsinsatser med civil personal runt innan jul. Vi har gripit ett antal personer men det är inte jättemånga. Det är ett svårjobbat brott, säger han.

Tunnelbanan och dess stationer är särskilt utsatta för fickstölder. Nyligen nystade polisen upp en härva med stulna värdesaker och mobiltelefoner, där flera av stölderna skett vid t-banestationer i innerstan.

ANNONS

Ett av offren var en 94-årige Nils Mattiasson som bestals på Fridhemsplan. Det var i september förra året som han fick en knuff när han åkte rulltrappa i Fridhemsplans tunnelbana.

– Jag hade plånboken i kärran. Jag märkte att någon var emot den men tänkte inte mer på det, säger han.

Väl uppe upptäckte han att plånboken var borta. Men några tjuvar syntes inte till.

– Jag fick som tur var åka bussen hem gratis, säger han.

Händelsen har gjort Nils Mattiason mer vaksam i kollektivtrafiken.

– Det gäller att vara försiktig, Särskilt om man har legitimationen i plånboken, säger han.

Nils Mattiasson är bara en i en lång rad som utsattes för fickstölder av en liga som nu dömts i Södertörns tingsrätt. Hans och ytterligare tre fickstölder i innerstan har ficktjuvarna kunnat knytas till genom övervakningsbilder, förhör och vittnesmål. Ligan greps under ett tillslag mot en lägenhet i Vårberg i november, som gjordes på grund av misstankar om narkotikabrott.

I lägenheten hittades smycken och 40 mobiltelefoner. 23 av dessa kunde kopplas till anmälda fickstölder.

– Vi fann att många gick att härleda till anmälda fickstölder i tunnelbanan, säger David Sund, utredare på polisområde Syd.

En 36-årig kvinna samt två män 49 och 24 år har nu dömts till fängelsestraff runt ett år och utvisning för grov stöld och grovt häleri. En 39-årig man får villkorlig dom för grovt häleri. Av utredningen framgår att de opererat i anslutning till tunnelbanan i innerstan, närmat sig sina offer, distraherat dem eller varit påpassliga. Den som tog stöldgodset ska snabbt ha lämnat över föremålet till en annan i sin närhet.

24-åringen har erkänt att han har stulit mobiltelefoner, men de övriga tre nekar till brott.

– Min klient nekar till brott och är besviken. Vi vet inte om vi ska överklaga, säger 49-åringens advokat Johan Ödlund.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.