Frihetskänsla på två hjul

Mathilda Fält Zaar och Agnes Stenström från Peaceworks empowerment.
Mathilda Fält Zaar och Agnes Stenström från Peaceworks empowerment.
Det var lite vingligt i början, men efter tre kurstillfällen cyklar Fatima Ismaili utan större hinder. Målet är att kunna cykla mellan lägenheten i Rissne och skolbänken i Hallonbergen.
Det var lite vingligt i början, men efter tre kurstillfällen cyklar Fatima Ismaili utan större hinder. Målet är att kunna cykla mellan lägenheten i Rissne och skolbänken i Hallonbergen.
Att cykla kan vara ett sätt att ta sig framåt, både på vägarna och in i samhället.

I Hallonbergen lär sig unga invandrarkvinnor att cykla och prata svenska på samma gång.

Det regnar men Fatima Ismaili strålar som en sol när hon efter några vingliga tramptag cyklar obehindrat i cirklar på parkeringsplatsen i Hallonbergen. Det är tredje gången hon är här.

Fatima är 24 år och kommer från Afghanistan. Hon har läst svenska på Svenska för invandrare (SFI) i Hallonbergen i ett år och det var där hon fick höra om det nya projektet, en cykelkurs för nyanlända kvinnor. Fatimas mål är att kunna cykla från lägenheten i Rissne till skolan i Hallonbergen. De ska få lära sig trafikreglerna snart.

– I början var det lite vingligt men man lär sig fort. Och det är väldigt roligt att cykla, säger hon.

Tretton nyanlända kvinnor deltar i projektet Freedom on wheels. Agnes Stenström var med och kläckte idén om cykelkursen.

– När jag var volontär i Afrika såg jag ganska fort hur många kvinnor fastnade i sina hem. Det fanns inte pengar till att köpa bussbiljetter och cyklarna som fanns användes nästan bara av män, säger hon.

Väl hemma i Sverige började hon att brainstorma med kompisarna Mathilda Fält Zaar och Helena Lundstedt. De efterlyste gamla cyklar i sin blogg och på Facebook och knöt ett samarbete med SFI i Sundbyberg.

I Sundbyberg är var fjärde invånare född i ett annat land. Drygt 600 personer läser svenska på SFI, något fler kvinnor än män.

– Vi försökte se var behovet fanns och så hamnade vi här, säger Mathilda Fält Zaar.

Nu har de samlat ihop 15 cyklar, ett resultat av en bostadsrättsförenings cykelutrensning, loppisfynd och diverse donationer. Om man vill får man låna hem en och öva mellan träffarna på parkeringen.

Sundbyberg blir allt bättre på integration. I tidningen Fokus mätning i hur väl kommunerna lyckas med integrationen, där bland annat andelen utrikesfödda i arbete och flyktingmottagande väger in, har Sundbyberg klättrat från plats 114 till plats 71 på ett år.

Tjejerna bakom Freedom on wheels tror att kursen kan bättra på resultatet ytterligare.

– Att cykla ger en frihetskänsla och gör att man blir mer självständig. Det kan vara ett sätt att komma in i samhället, säger Agnes Stenström.

Nuran Aydin från Turkiet passar samtidigt på att slipa svenskan. Hon tycker inte att språket är speciellt svårt men har lärt sig många nya ord här; bromsa, stanna, växla, rulla.

– Balans! Det vet jag vad det betyder. Men det kan vara svårt att hålla balansen, säger hon och skrattar.

Fatima Ismaili värmer sig med en mugg te innan det är dags för nästa runda i regnet. För henne har Freedom on wheels gett mer­smak på flera sätt.

– Vi pratar svenska här när vi ses och det är bra, jag vill kunna språket ännu bättre och lära mig alla ord, säger Fatima.

– Och så vill jag gärna ha en egen cykel!

Balans! Det vet jag vad det betyder. Men det kan vara svårt att hålla balansen.nuran aydin

Fakta

Freedom on wheels

Freedom on wheels är ett projekt inom den ideella föreningens Peaceworks empowerments verksamhet.

Cykelkursen startade i april och pågår fram till midsommar, därefter ska projektet utvärderas.

Just nu deltar 13 nyanlända kvinnor i Sundbyberg.