Klockan 13.55 råder lugnet före stormen i Sollentuna friidrottshall. Så dyker de upp, 25 barn från Sofielundsskolans fritidshem.
Men särskilt stormigt blir det faktiskt inte när de studsar in på löparbanorna i hallens mitt. De flesta av dem har varit här minst en gång förut och även om några dras in i samtal om fästingar eller svajar iväg mot en inbjudande tjockmatta så lyssnar de flesta uppmärksamt när Turebergs FK:s Moa Granat tar till orda.
En kort stund senare är dagens prova på-träning igång, först med uppvärmning och därefter höjdhopp.
Moa delar upp dem i två led och tar det steg för steg. Stillastående saxhopp utan ribba. Saxhopp med ansats utan ribba. Och därefter saxhopp med ansats och ribba.
– Vill ni testa att landa på ryggen nu? frågar Moa.
– Jaaaaaaa! ropar alla med en mun.
Sofanit Angosom som går i ettan på Sofielundsskolan testar höjdhopp i Sollentuna friidrottshall.
Mikael Andersson
”Kolla hur Bianca hoppar”
Samma procedur igen. Alla får testa stillastående hopp, först utan ribba och sedan med.
– Det är viktigt att hoppa upp med rumpan och böja på ryggen, förklarar Moa och visar med ett stillastående hopp.
Snart är det dags för ”riktiga” höjdhopp, med ribba och ansats och med ryggen först.
– Kolla där hur Bianca hoppar, säger Moa och pekar på en bild på Turebergs FK:s mångkamps- och höjdhoppsstjärna Bianca Salming på en av hallens väggar.
– Bianca Ingrosso? funderar en av fritidstjejerna.
Moa Granat visar hur en flopp, hopp med ryggen mot ribban, ska se ut.
Mikael Andersson
En timme går fort och när alla har fått testa att floppa, hoppa med ryggen först, är dagens prova på-träning till ända.
– Det känns bra att kunna jobba igenom en gren ordentligt. De får känna att de verkligen har hoppat höjdhopp i dag, plus att jag ser att de blir bättre och bättre under passets gång, säger Moa.
Lyckad premiärtermin
Hennes egen gren är 400 meter häck, där hon har vunnit SM-guld fyra år i rad, men under hösten har hon även varit ledare för Turebergs FK:s satsning på att nå ut till fler skolbarn i Sollentuna.
– Jag har erfarenhet av att träna barn innan, på friidrottsskolor. Det var länge sedan nu, men jag är ganska bekväm med det. Ändå var det lite nervöst i början, jag vill ju att alla ska ha det bra och tycka att det är kul.
Hon är nöjd med hur den första terminen med det nya projektet har fallit ut.
– Jag brukar fråga barnen efter träningen och jag har alltid fått positiv feedback av dem, säger Moa.
Nöjd är även Edvard Wiberg, sportchef i Turebergs FK. Han berättar att syftet bland annat har varit att få fler barn i rörelse i områden där jämförelsevis få är aktiva i förening sedan innan.
– Vi vill visa att det finns bra och meningsfulla fritidsaktiviteter. Hittills har vi gjort besök på Turebergsskolan, Rösjöskolan och Töjnaskolan, och Sofielundsskolan har fått komma hit eftersom den ligger så nära, säger han.