ANNONS

Friidrottsarena på rivna skolans tomt

Varken ritningar eller politiskt beslut finns.

Ändå tror Jonas Bergström, idrottsstrateg, att Öster-åkers nya friidrottsarena börjar byggas i år.
ANNONS

I maj är det ett år sedan Röllingby gymnasium var helt jämnat med marken. Nu börjar det hända saker som kan innebära att den öde tomten blir bebyggd.

När skolan revs var ingenting bestämt. I dag talas det högt om att det blir en fri-idrottsanläggning på platsen.

– Jag kanske är naiv, men tror att vi får spaden i marken redan i år, säger idrottsstrategen Jonas Bergström som arbetar tillsammans med projektledaren Linn Skoog på stadsbyggnadsförvaltningen.

Linn Skoog är försiktigare:

– Det ser positivt ut. Men vad kommunstyrelsen beslutar i maj, då vi ska ha sammanställt vårt arbete, är inget jag vill förutse.

Det har gjorts en upphandling av gestaltningsplan för hela området.

Linn Skoog och Jonas Bergström har uppdraget att hitta lösningar för en friidrottsanläggning som innanför de planerade löparbanorna rymmer en plan för amerikansk fotboll.

– Det är i sig inga konstigheter, men arbetet in- begriper allt från intilliggande vägar, gångvägar, belysning, entré och parkering.

Pengar finns avsatta för i år och 2013. Totalt handlar det om en satsning på 20 miljoner kronor.

ANNONS

– Vi har ett ”okej” och ”kör” från kommunpolitikerna, men innan det i nästa skede finns en detaljplan ska politikerna ha tittat på prislappen och fattat beslut.

Jonas Bergströms optimism delas av Hans Hasselgren, ordförande i Åkersberga SK. Han tror att en gammal dröm ”äntligen ska realiseras” och hoppas på byggstart i höst.

– Vårt önskemål är en anläggning med åtta banor runt om, så att vi kan arrangera svenska mästerskap. Tusen fasta sittplatser är också en önskan.

Sollentunavallen är den enda anläggningen i norrort med åtta banor. Tibblevalle i Täby har sex banor.

– När klubben inledde kampen för en ny anläggning var medlemmarna få. I dag har vi 300 aktiva barn och ung- domar och 150 i kö. En friidrottsarena blir bra för kommunen, säger Hans Hasselgren.