Frikadellerna rullas i köket

För kocken Tobias Bentley är det viktigt att maten i skolan väcker elevernas lust efter nya smaker.
För kocken Tobias Bentley är det viktigt att maten i skolan väcker elevernas lust efter nya smaker.
Redan klockan halv elva kommer de första hungriga eleverna men kockarna Tobias Bentley och Henrik Forsell är beredda. 600 äter lunch i Täby enskilda gymnasium. Varje dag.

Den populära maten lagas på plats för 15 kronor portionen.

När Tobias Bentley gick i skolan hemma i småländska Skillingaryd så hände det att barnen serverades risotto till lunch.

– Det var kokt Uncle Bens-ris, ärter och rökt skinka blandat. Inget annat. Verkligen långt från en krämig risotto.

Men den lille Tobias åt av maten varje dag.

– Det var ju det vi hade att välja på. På landet fanns ingen affär att köpa något annat i.

Han sökte jobbet som kock på Täby enskilda gymnasium för över fyra år sedan. Då arbetade han på toppkrogen Grill i stan men ville ha bättre arbetstider. Han bor med fru och två små barn i Vallentuna och klarar av storkökskockandet på nästan vanlig kontorstid.

– Jag och Henrik tar hand om all mat själva. Vi är båda vana vid effektiva restaurangkök.

Ytterligare en anställd sköter disken. Här är industritillverkat bannlyst, även fonder och buljonger görs från grunden. Och en effekt av Bistro Bentley i stället för den cateringmat som tidigare serverades är att alla 600 elever numera äter lunch.

När Lokaltidningen Mitt i Täby är på besök serveras bland annat halstrad gös med vitvinssås, fläsksida ”Smokey Joe” och just denna dag fläskfrikadeller med gräddig grönsakssås. Pasta, sallad, ärtpesto och hembakat bröd finns också på bordet.

Frikadellerna har en mild och mjuk smak och passar bra tillsammans med den tydligt basilika-smakande och samtidigt lika runda såsen.

Vi publicerar receptet på varmrätten för den som vill prova. Det ingår i en ny kokbok som Tobias ger ut före sommaren. Hans andra.

En ständig ström av elever och personal tar för sig av maten som i vilken lunchrestaurang som helst. Kockarna står i köket som är helt öppet mot gästerna och många hejar eller hämtar sina specialrätter.

16-åriga Elin Granström har i stort sett bara mackan kvar.

– Det här var jättegott, annorlunda smaker.

Hon och hennes kompisar tycker att det är skillnad mot maten i andra skolor.

– Det märks att det är godare här.

Fakta

Pasta Napoli med frikadeller för fyra personer

Frikadeller:

500 g fläsk- eller kalvfärs

1 finhackad gul lök

1 finhackad vitlöksklyfta

1 kruka färsk basilika

3 msk ströbröd

1 ägg

salt, svartpeppar

Tomatsås:

1 dl tärnad aubergine

1 dl tärnad zucchini

1 tärnad paprika

2 hackade vitlöksklyftor

1 tärnad gullök

3 dl krossad tomat

1 dl vispgrädde

1 kruka färsk basilika

1 tsk farinsocker

1 tsk sambal oelek

salt, svartpeppar

olivolja

300 g pasta av valfri sort

Gör så här:

Sätt igång pastavattnet och sätt ugnen på 175 grader.

Fräs lök och vitlök mjuka i lite olivolja, låt ströbrödet fräsa med sista minuten. Hacka basilikan, blanda lökblandningen med färs, basilika och ägg, krydda med salt och peppar.

Forma färsen till bullar och lägg dem i en ugnsfast form och baka dem i ugnen 15-20 minuter.

Sås:

Fräs grönsakerna i olivolja tills de är mjuka, slå på tomatkross, sambal oelek och grädde. Låt såsen sjuda 5 minuter. Smaka av med salt, peppar och farinsocker.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet, häll av vattnet och rör ihop den med såsen, hacka basilikan och rör i den i pastan.

Det är trevligt att riva över lite parmesanost eller att röra ner lite tärnad mozzarellaost i pastan.