ANNONS

Frikänd 17-åring döms för mord

mord HR Hallonbergen
Tre av de dömda unga männen fick sina domar ändrade.
I dag kom hovrättsdomen rörande trippelmorden i Hallonbergen vintern 2017. Flera av de unga männen fick sina domar ändrade.
Den 17-åring som friades för mord på den 39-årige mannen döms nu för mord och den 20-årige man som dömdes för mord på 25-åringen döms istället för medhjälp till mord.
ANNONS

I januari i år föll domen mot de åtta åtalade unga män som anklagats för mord på en 25-årig man, samt på ett gift par – en 39-årig man och en 41-årig kvinna, i Hallonbergen förra året.

Fem av dem dömdes för mord. Som längst till livstidsfängelse.

Nu ändrar hovrätten flera av domarna.
Den 17-åring som i tingsrätten endast dömdes för narkotikabrott och då frikändes helt från mordmisstankar döms nu för mordet på den 39-årige mannen till tre års sluten ungdomsvård.
Den 20-årige man som också han dömdes för mord på 25-åringen, frias nu från morddomen men döms för medhjälp till mord, till 10 års fängelse.
Den 21-årige man som dömdes för mord på 39-åringen och medhjälp till mord på den 40-åriga kvinnan frias nu för medhjälp till mord på kvinnan. Han döms dock för grovt övergrepp i rättssak och får fortsatt straffet bestämt till 14 års fängelse.

En 22-årig man dömdes i tingsrätten för alla tre morden, grovt vapenbrott samt grovt övergrepp i rättssak, till livstids fängelse. Här håller hovrätten med om att domen är korrekt och ändrar den inte.
Hovrätten ändrar inte heller domen för den 21-åring som dömdes för mord på 25-åringen till 12 års fängelse.

Hovrätten anser också att tingsrätten gjort rätt när de dömde en 17-årig man för mord och grovt vållande till annans död, till sluten ungdomsvård i tre år.

Domstolen bedömer, precis som tingsrätten, att de tre män som frikändes från mordmisstankar respektive grovt skyddande av brottsling, är oskyldiga.

Åklagaren är nöjd

Åklagare Olof Calmvik hade velat se längre fängelsestraff för några av männen men det ansåg hovrätten inte vara nödvändigt. Han är i övrigt nöjd med utfallet och tycker att domen är välskriven och välmotiverad.

– Nu är alla fyra dömda för mord, säger han.

Däremot är två av männen sedan tidigare friade för mordet på kvinnan. Åklagarna hade yrkat på fällande dom också här.

– Det är väldigt komplicerat när det är flera gärningsmän inblandade. I detta fall var det bara en som utövat dödande våldet, vi har förståelse för hur hovrätten resonerat, säger Olof Calmvik.

ANNONS

Det här är en tragisk händelse som fått stora konsekvenser för många inblandade.

Olof Calmvik

Han ser tillbaka på ett enormt utredningsarbete och en lång rättsprocess.

– Det här är en tragisk händelse som fått stora konsekvenser för många inblandade. Men det har varit en bra process. Det har varit ett väldigt bra och omfattande arbete av polisen som varit med hela vägen. Det har varit extremt viktigt. Både tingsrätten och hovrätten har haft bra underlag.

Fakta

Detta har hänt

  • 22 januari 2017 skjuts en 25-årig man i ett garage på Lötsjövägen i Hallonbergen. Han körs sedan i bil av en vän till Karolinska sjukhuset, men blir på nytt skjuten utanför sjukhuset och dör av sina skador.
  • 7 mars 2017 knivhuggs en 41-årig kvinna, till döds i sin lägenhet i Hallonbergen. Hennes 39-årige sambo, flyr ut genom ett fönster, men blir upphunnen av gärningsmännen och knivhuggs. Mannen avlider senare av sina skador. Mannen ska ha blivit vittne till skjutningen av 25-åringen i garaget, vilket polisen tror är motivet till mordet.
  • Sex män har åtalats för mord alternativt medhjälp till mord på 25-åringen. En man har åtalats för skyddande av brottsling.
  • Fyra män har åtalats för mord och grovt övergrepp i rättssak för mordet på paret den 7 mars. (Två av dessa män åtalas även för mordet på 25-åringen).
  • Alla åtalade var mellan 16-21 år gamla när rättegången inleddes i höstas.
  • Åtalet innehöll också punkterna: grovt olaga vapeninnehav, narkotikabrott och misshandel.
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sundbyberg direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.