Frikänd för mord kan fällas i ny rättegång

Mannen som friats för mordet på en fyra­barnsmamma i Handen 2010 riskerar på nytt att döm­as.

Efter livstidsomen mot pappan, som beställt mordet, ansöker nu riksåklagaren om resning mot mannen.

Den 5 mars i år dömde hovrätten en 35-årig man till livstids fängelse för anstiftan till mord i det mycket uppmärksammade fallet.

Han är pappa till ett av den mördade kvinnans barn, och skulle hon röjas ur vägen skulle han få vårdnaden och uppehållstillstånd, framgår det av domen.

När kvinnan i juni 2010 öppnade ytter­dörren sköts hon med tre skott i huvudet och blev därefter slagen i huvudet med pistolen.

I juni 2011 dömdes en då 22-årig man i tingsrätten för mordet och mycket talade för att han var skytten.

Bland annat hade han någon gång haft samma handske på sig som gärningsmannen och både han och pappan köpte nya mobiltelefoner med nya abonnemang kort innan mordet, och gjorde sig av med dem efteråt.

Att 22-åringen senare friades i hovrätten berodde på barnens vittnesuppgifter om att gärningsmannen skulle ha haft blont, grått eller ljust hår, medan 22-åringens hår var mörkt.

Överåklagare Agneta Isborn Lind tar i sin resningsansökan fasta på att signalementsuppgifter ”ofta är otillförlitliga” och att barnen tidigare lämnat direkt felaktiga uppgifter när det gäller färgen på de kläder som påträffats.

Den yngre mannen har medgett att han var på plats utanför bostaden, men säger att en annan person av misstag dödade kvinnan. Egentligen var de där för att skjuta pappan i benet på grund av en oreglerad knarkskuld, enligt mannen.

Redan från början har denna version starkt ifrågasatts av domstolen.

Dessutom har polisens iakttagelser från den 23 maj i fjol ytterligare spräckt den versionen. Polisen hade då kallat både pappan och 27-åringen till förhör för att se hur de agerade om de mötte varandra. Polisen såg på avstånd att de skrattade tillsammans och kramade varandra, trots att pappan bara en halvtimme tidigare hade sagt till en av poliserna att han blev rädd när han såg 27-åringen i polishuset.

Agneta Isborn Lind vill inte spekulera i möjligheterna att få resning.

– Resningar är ovanliga rent allmänt och när de är till men för den tilltalade är de mycket ovanliga.

Senast på tisdag i nästa vecka ska försvaret ha yttrat sig och det avgör vad som blir nästa steg i det ovanliga fallet.

Den 35-årige pappan har själv överklagat sin dom till Högsta domstolen.