Frimärkena som ruvar på glömda historier

Christer Samsson bläddrar i gamla vykort från Täby.
Christer Samsson bläddrar i gamla vykort från Täby.
Mats Söderberg är hedersordförande i Norrorts Frimärksförening.
Mats Söderberg är hedersordförande i Norrorts Frimärksförening.
Bortglömda kärlekshistorier och fylleslag på 1600-talet. En frimärkssamling ska berätta en historia och Mitt i besökte Christer och Mats från Norrorts Frimärksförening för att prata om deras livslånga intresse, och vad man ska göra om man hittar gamla album på vinden.
– Släng dem inte! säger Mats Söderberg.

Christer Samsson sitter omringad av flyttlådor och bläddrar i ett sjuttio år gammalt frimärksalbum.

– På 40-talet höll varenda unge på med det här, säger han och bläddrar vidare.

Som åttaåring blev han fascinerad av de små färgglada papperslapparnas historia och byteshandeln med kompisarna på skolgården. Det var länge sedan nu, men de gamla albumen kan fortfarande ruva på dolda dyrgripar.

– Jag kom över ett album för några år sedan och det visade sig att det fanns ett vanligt brevporto-märke från 1886 i det. Men den hade en väldigt ovanlig stämpel från ett litet postkontor som var öppet under en väldigt begränsad tid. Det såldes på auktion för 6 800 kronor, säger Mats Söderberg.

De här ska inte slängas. Foto: Erik Lejdelin

”Släng dem inte”

Båda herrarna är medlemmar i Norrorts Frimärksförening, en förening som fyller femtio nästa år. Och den 10 mars arrangerar de en mässa i Näsbyparks centrum. Deras budskap till de som hittar gamla album är kristallklart:

– Släng dem inte, ring till oss så kan vi komma och ta en titt, säger föreningens hedersordförande Mats Söderberg.

Under förra årets mässa kom en kvinna med en hel pirra full med frimärken. Samlingen var värd långt över tiotusen kronor.

Christer Samsson och klubbens hedersordförande Mats Söderberg.

Världens dyraste frimärke

Det mest eftertraktade frimärket i hela världen, ”gul tre shilling banco”, befinner sig ett stenkast från Täby – hos finansmannen Gustaf Douglas i Österåker.

– O ja, den gyllene som den kallas. Gustaf Douglas är en av världens främsta filatelister, det han inte kan om klassiska svenska och finska frimärkes-utgåvor är inte värt att veta.

Christer Samsson bläddrar i gamla frimärksalbum. Foto: Erik Lejdelin

”Gustaf Douglas är en av världens främsta filatelister”

Berättelsen är allt

De poängterar att berättelsen är allt i en frimärkssamling värd namnet. Samlingar kan berätta alltifrån postcensuren under andra världskriget till kemins historia.

– I min samling om vin fick jag av en ren slump tag på ett brev från fältmarskalk Jesper Nilsson Cruus. Det var en beställning av två oxhuvuden med Rhenskt vin från Stockholm, vilket innebar ett rejält kalas för ett oxhuvud är 235 liter. Brevet var daterat 1611 och helt läsbart.

Hur kände du när du fick tag på den?

– Wow, säger Mats och skrattar.

Gammal militärpost. ”En svensk krigsman tiger med vad som rör försvaret”.

Breven som dåtidens SMS

Men filateli handlar inte bara om frimärken. Brevväxlingar kan berätta om familjers livsöden, bortglömda romanser och långväga vänskap.

– När min mormor växte upp i Stockholm gick det sex brevbärar-turer per dag. Den tidens sms var när killen skickade ett brev med den första turen på morgonen och frågade tjejen om vi ska ses vid Hazeliusporten vid Skansen på kvällen, och tjejen hann reagera med ett svar, säger Mats Söderberg.

Inte bara frimärken. Här ett gammalt vykort föreställande Viggbyholms järnvägsstation. Foto: Erik Lejdelin

Christer Samsson slår igen de gamla albumen. För de unga grabbarna på 1940-talets skolgårdar var de ovärderliga, men de förstörde också lika värdefulla bitar av historia.

– Jag fick ett antal missionärsbrev av min mormor från slutet av 1800-talet från Kina till Sverige. De skulle kunna vara värda en förmögenhet idag om de fanns kvar. Men jag la breven i blöt och klippte sönder dem för att få loss frimärkena, avslutar Mats Söderberg.

Den 10 mars kommer föreningen arrangera en samlarmässa i Näsbyparks centrum mellan klockan 10 och 15. Ta gärna med dina gamla frimärken.