ANNONS

Friskola har gjort om anrik pärla till slöjdsal – utan lov

Backstugan Solna, Råsunda
I ett reportage 2018 berättade Mitt i om hur dåvarande ägarna ville bevara den historiska prägeln. I dag ser lokalerna helt annorlunda ut.
Den anrika Backstugan i Filmstaden har plötsligt blivit slöjdsal för Europaskolans elever. Sågar, svarvar och slipar har intagit lokalerna. Men det finns ett problem. Friskolan saknar tillstånd och kommunen har inte haft en aning om verksamheten. Nu ger byggnadsnämnden skolan böter.
ANNONS

I den snart 100 år gamla Backstugan i området Gamla Filmstaden lunchade Ingmar Bergman och andra celebriteter mellan filminspelningarna. Fastigheten är Q-märkt och anses ha ett kulturhistoriskt värde som ska bevaras för framtiden. Den tidigare ägaren kämpade under lång tid med att återskapa husets historia och ville skapa en levande mötesplats för Solnaborna. Men i slutet av december slog restaurangen igen, och nu har friskolan Europaskolan, med verksamhet i Stockholms innerstad, flyttat in i stället.

Från terminsstarten har skolan bedrivit slöjdverksamhet i lokalerna, som på kort tid har genomgått rejäla förändringar. Det har varit snabba ryck – för snabba ryck, visar det sig nu.

Det var verkligen chockartat

Eva Eriksson (S)

Backstugan, Råsunda, Solna

Historien sitter i väggarna. Backstugan var stamhak för dåtidens filmstjärnor. Arkivfoto

Saknar tillstånd

Europaskolan saknar nämligen de tillstånd som krävs. Först när kommunens byggnadsinspektör i veckan gjorde ett tillsynsbesök fick kommunen reda på att det redan pågår lektioner i lokalerna. Medan inspektionen pågick höll dagens lektioner höll på att förberedas och eleverna väntade på att gå in.

Backstugam, Solna, Råsunda

Sedan starten av vårterminen används lokalerna till träslöjd och syslöjd för Europaskolans elever från Stockholms stad. Foto: Solna stad

ANNONS

En halv miljon per månad

På onsdagskvällen hade politikerna i byggnadsnämnden möte, och en enig nämnd beslutade om att Europaskolan omedelbart måste avbryta skolverksamheten och återställa lokalerna. Beslutet är förenat med ett löpande vite på en halv miljon kronor per månad. Beslutet har skickats för kännedom till Skolinspektionen.

– Jag hade inte trott att man skulle påbörja verksamhet innan man hade tillstånd, det är förvånande, säger Anders Ekegren (L), andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

– Det här är en historisk plats och det var verkligen chockartat när man fick reda på det. Det är väldigt konstigt sätt att bedriva skolverksamhet, säger Eva Eriksson, andre vice ordförande i skolnämnden (S)

100-årig historia väcks till liv på Backstugan

Europaskolan skickade den 13 januari in en ansökan om bygglov hos Solna stad för att få bedriva skolverksamhet för yngre barn i Backstugan, men den ansökan är fortfarande under handläggning. Trots det pågår det alltså redan lektioner i lokalerna.

”Missförstånd”

Från Europaskolan är Anette Parts kortfattad, hon meddelar att hon inte känner till byggnadsnämndens beslut. Hon förnekar också att det bedrivs skolverksamhet i lokalerna.

”Inget vi fått info om. Det finns ingen skolverksamhet i lokalen just nu, ska eventuellt bli från augusti 2021”, skriver hon i ett mejl till Mitt i.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Solna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.