Friskola öppnar vid Trekanten

Ny estetisk friskola invigs i kväll vid sjön Trekanten.
Ny estetisk friskola invigs i kväll vid sjön Trekanten.
Den estetiska grundskolan, Entréskolan, öppnar i Anticimex gamla lokaler vid Trekanten.

– Fullt utbyggd kommer vi att ha ungefär 300 elever, säger Sven-Göran Sanfridsson, grundare av Entréskolorna.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om Entréskolan, som sedan tidigare finns på tre andra orter i landet. I våras var det tänkt att skolan skulle öppna i industriområdet i Örnsberg. Men det ändrades i sista minuten i juli, när huvudmannen kom över Anticimex tidigare lokaler vid Trekanten.

– Så du kan förstå att det blev snabba ryck att hinna bygga om det till en skola. Men det är en oroligt vacker byggnad på 3 000 kvadratmeter, precis vid sjön, säger Sven-Göran Sanfridsson, som själv är lärare i grunden.

Skolan kommer att ha tvåparallelliga klasser, från årskurs fyra till årskurs nio. I början är det dock bara intagning från fyran upp till sjuan.

Entréskolan är en estetisk grundskola med estetisk inriktning, där dans, musik och andra uttrycksformer är integrerade i de teoretiska ämnena. Eleverna kan även välja att fördjupa sig i exempelvis musik- och artistklasser.

– Skillnaden mellan vår skola och den traditionella är att vi jobbar i ämnesintegrerade arbetsområden, där alla ämnen är samplanerade. Om temat är människokroppen, så är det utgångspunkten i matte, svenska och NO. Vår uppfattning är att man inte kan dela in världen i olika delar, allt hänger ihop, berättade Sven-Göran Sanfridsson för Lokaltidningen Mitt i i våras.