ANNONS

Nya friskolorna lockar med idrott och engelska

Raoul Wallenberg skolan Solna Järvastaden
Raoul Wallenbergskolan i Järvastaden.
Raoul Wallenbergskolan öppnar högstadie med idrottsprofil i Bagartorp hösten 2021.
Dessutom etablerar sig Internationella engelska skolan i Solna med en skola för 4-9 i stadsdelen Ingenting.
ANNONS

Tanken är att ett nybyggt högstadie i Bagartorp ska ersätta Bergshamraskolans högstadie som läggs ner hösten 2021. Det sa den blågröna majoritetens när de presenterade sin nya skolförsörjningsplan på en pressträff på måndagen.

– Stängningen av Bergshamraskolans högstadie kommer ske samtidigt som den nya skolan i Bagartorp öppnar, säger kommunstyrelsens ordförande Pehr Granfalk (M).

Det nya högstadiet kommer drivas av Raoul Wallenbergsskolan som därmed expanderar i Solna. Idag har friskoleföretaget en f-6 skola i Järvastaden och har därmed tillstånd från Skolinspektionens sedan tidigare.

Idrottsprofil

Det nya högstadiet, som kommer byggas på Bagartorpsringen 20, ska ha idrottsprofil. Det tycker den blågröna styrets Samuel Klippfalk (KD) är bra.

– Något som vi talade om i valrörelsen var fysisk aktivitet i skolan varje dag. Det är något som studier visar minskar benfrakturer bland tjejer och får fler pojkar att bli behöriga till gymnasiet, så det här är bra på lång sikt, säger han.

ANNONS

Skolan kommer få en fullstor idrottshall som enligt de blågröna kommer att komma såväl elever som föreningar och enskilda i området till del. Bagartorps fritidsgård Torget kommer också få nya fräscha lokaler i den nya skolbyggnaden.

Välkommet med engelsk skola

Läsåret 2020/2021 öppnar även en engelsk friskola för 600-900 elever i årskurs 4-9 för i nybyggda Ingenting-området. Att Internationella Engelska skolan, som är Sveriges största friskolekoncern, nu fått Skolinspektionens godkännande på att öppna sin första skola i Solna, är välkommet.

– Engelska skolan är ju en väldigt bra skola som väldigt många har efterfrågat och vill att den ska öppna här, så det är väldigt roligt, säger Pehr Granfalk (M).

Skolan kommer ligga i Vasakronans befintliga lokaler.

Ingen risk för segregation

Forskare menar att etablering av friskolor kan bidra till skolsegregation, men ordförande i Skolämnden, Marianne Damström Gereben (L), ser ingen sådan risk för Solna Stad.

– Den största bidragande orsaken till skolsegregation är bostadssegregation och där är Solna annorlunda. Vi har ingen bostadssegregation. Vi har minskat segregationen i Solna faktiskt, genom att blanda bostadsformerna, säger skolnämndens ordförande Marianne Damström Gereben (L).

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.