Frisläppta tjuvar gjorde inbrott igen

Tre tjuvar dömdes i förra veckan för flera inbrott i norr­ort.

Männen greps på bar gärning av polisen, släpptes – och hann begå ytterligare två inbrott innan de sattes i häkte.

I januari fick en polispatrull syn på en vit Volvo i ett område i Täby där grannar precis hade rapporterat om ett villainbrott. Polisen försökte stanna bilen som då ökade farten.

För de tre männen i den vita Volvon slutade färden i ett dike.

Trion släpptes på fri fot medan förundersökningen pågick, men bara en dryg månad senare greps två av männen för ytterligare ett inbrott. Den här gången hade de tagit sig in i en villa i Häggvik.

I samband med att de skulle bege sig från platsen med guldsmycken och två limpor cigaretter hörde de ett skrik och insåg att de hade blivit upptäckta. Männen tog då sin tillflykt till en tennishall där de en stund senare på nytt greps av polis.

Den här gången blev de häktade i avvaktan på rättegång, just i syfte att förhindra fler brott.

Polisen har senare med hjälp av teknisk bevisning lyckats binda de två männen till ytterligare ett inbrott i Bollstanäs samma dag som inbrottet i Häggvik ägde rum. Bland annat hittade man spår av glas från ett krossat fönster i villan på männens skor.

De två mest aktiva tjuvarna dömdes i förra veckan till tio månaders fängelse vardera för inbrott och inbrottsförsök.

Den tredje mannen dömdes till skyddstillsyn för försök till inbrott i Täby.

Under rättegången erkände männen att de hade brutit sig in i villan, men hävdade att de hade ångrat sig och avbrutit när de insett att de bodde äldre personer i huset och att det hade känts moraliskt fel.

Rätten ansåg dock inte att förklaringen var trovärdig. Mer rimligt är att männen gav sig i väg när de förstod de hade blivit upptäcka, eller att de insett att det inte fanns någonting av värde i bostaden.

En friande dom grund av ”frivilligt tillbakaträdande” var därför inte aktuell, enligt timgsrätten.

– Min klient har förnekat flera gärningar och anser sig felaktigt dömd, men han har ännu inte bestämt om han ska överklaga eller inte, säger advokaten Carl Glimstedt som företrädde en av männen.