Fritids hotas när skolskjutsen försvinner

Anders Lindström vid föräldrakooperativet tillsammans med personalen på fritids.
Anders Lindström vid föräldrakooperativet tillsammans med personalen på fritids.
Julia och Otto Holmvik drabbas av att skolskjutsen till Ekhagen försvinner.
Julia och Otto Holmvik drabbas av att skolskjutsen till Ekhagen försvinner.
Nu försvinner skolskjutsen till Ekhagen och fritidsverksamheten hotas.
– Det är ett nav och en mötesplats som försvinner, säger föräldrakooperativets ordförande Anders Lindström.

I många år har barnen i Ekhagen och Lappkärrsberget åkt skolbuss från skolan till det föräldrakooperativa fritidshemmet Åminnevägen. Men nu drar två skolor in skolskjutsen och verksamheten för 30 barn hotas.

– Det är ett nav och en viktig mötesplats som försvinner. Jag talar ju i egen sak, men det är en otroligt uppskattad verksamhet. Med engagerad personal, stora ytor ute och inne samt naturen nära och där barnen har nära hem, säger föräldrakooperativets ordförande Anders Lindström som nu försöker få skolorna att ändra sig.

Varför ska just barnen som går här ha skolbuss?

– Det har ju bevisligen varit befogat i tjugo år, så länge som fritids funnits här, med hänsyn till avstånd och trafik. När det samtidigt är ökad platsbrist för fritids inne i stan och Stockholm Stad letar med ljus och lykta efter lämpliga lokaler så känns det konstigt att stänga det här.

Julia Holmvik bor i Ekhagen och gjorde i vintras skolval för sin son som börjat förskoleklass den här terminen i tron om att han skulle ha skolskjuts från skolan till fritids. I våras fick de beskedet att Engelbrektsskolan drar in bussen.

– Hade vi vetat om det så hade vi kanske resonerat annorlunda, säger hon.

Det är Johannes skola och Engelbrektsskolan som väljer att ta bort skolbussen. Och Engelbrektsskolans rektor Thomas Hultquist är inte sentimental över att Åminnevägens fritids hotas.

– Skolbussen försvinner för att vi håller oss till Stockholms stads policy om hur elever ska ta sig till och från skolan. Att skolskjutsen funnits har att göra med ett gammalt arrangemang som fått leva kvar, säger han.

Du tycker inte att det är kort varsel att ge ett sådant avgörande besked bara månader innan skolstart?

– Så vitt jag har förstått det så har den här informationen funnits sedan förra söka skola-perioden, vintern 2016.

Anders Lindström vid Åminnevägens fritids håller inte med om det.

– Det har varit diskussioner tidigare år men efter att ha lyssnat på argumenten från barn och föräldrar i området har skolbussen funnits kvar. Jag önskar att de hade gett oss beskedet i alla fall ett år i förväg så att vi kunde ha en dialog och hitta en lösning.

Föräldrakooperativet har hört av sig till utbildningsförvaltningen, men de står bakom beslutet.

– Beskedet kom några månader innan skolstarten i augusti, så vi tycker inte att det är sen information, säger grundskolechefen Carina Hallqvist.

Inte ens med tanke på att hela verksamheten hotas på grund av beskedet?

– Vi förstår att det har skapat problem för verksamheten och det är jättetråkigt om det blir på det sättet. Men skolan måste fördela sina resurser.