Fritidsbarn får åka på kosafari

Barn från Vibyskolan, vid Bögs gård. Foto: Sofia Ekström
Barn från Vibyskolan, vid Bögs gård. Foto: Sofia Ekström
Tillverka pilbågar som på järnåldern och ta hand om islandshästar på en bondgård.

I år får Vibyskolans fritidsbarn gå på kollo på Bögs gård.

– Barnen är glada och muntra. Forntidsaktiviteten är de helt sålda på. I stället för att vara på skolgården får de hänga ute i naturen, säger Filip Lagerlund, fritidspedagog på Vibyskolan.

I år har skolan, ihop med Bögs gård, startat ett dagkollo för fritidsbarnen under två veckor i juni. Förra veckan deltog 70 barn.

Anders Ström driver Bögs gård. Han är glad för Vibyskolans initiativ att förlägga två veckor av sommarlovet på bondgården.

– Det är så mycket prat om att en bra skola är en skola där alla elever får en egen dator. Men så har man ju problem med att få bort barnen från datorerna och telefonerna. En del barn är dessutom i barnomsorgen hela sommaren, säger han.

Under kollot får barnen välja mellan olika aktiviteter. De blir hämtade med traktor och vagn och kan åka på kosafari, bada, mata får och uppleva forntiden i ett hus som ska föreställa att vara från järnåldern. Barnen får göra smycken och laga mat i marken. Förra veckan firade de en lantlig midsommar på gården.

Planen är att fortsätta med kollot nästa år. Anders Ström tar gärna emot fler skolor och det finns planer på att Vibyskolan ska ha dagkollo även i augusti i år.