Fritidschefen: ”Inte Lyckebygårdens ungdomar som stökar”

En nybyggd klätterställning på skolområdet satte i brand för några dagar sedan.
En nybyggd klätterställning på skolområdet satte i brand för några dagar sedan.
Lyckebygården vid Lyckebyskolan i Vendelsö.
Lyckebygården vid Lyckebyskolan i Vendelsö.
Det är inte Lyckebygårdens ungdomar som ligger bakom stöket och den misstänka narkotikaförsäljningen utanför gården. Det menar nu kultur och fritids områdeschef Camilla Rosenberg.

– Inne på Lyckebygården har vi inga problem. Men var ungdomarna utanför kommer ifrån vet jag inte, säger hon.

Tidigare i veckan sade Lars-Göran Rehn, operativ koordinator, vid Haningepolisen om ungdomsstöket vid Lyckebygården på Lyckebyskolan i Vendelsö:

– De (ungdomarna red anm) vill ju samtidigt ha en öppen fritidsgård och vill inte att den ska stängas. Stänger den kan det bli ännu värre. Det är väldigt svårt att veta varför de gör såhär, sade Lars-Göran Rehn.

Men enligt kultur och fritids områdeschef för Vendelsö, Camilla Rosenberg, är det inte Lyckebygårdens ungdomar som ligger bakom stöket.

– Det pågår ingen drogförsäljning inne på Lyckebygården. Vi utökar tillochmed personalen nu för att Lyckebygården är så populär, säger hon.

Men polisen har sagt att er fritidsgårdspersonal tvingats vara ordningsvakter?

– Jag tycker att alla vuxna människor har ett samhällsansvar. Ser vår personal att det brinner i ett träd utanför gården, så är det klart att de springer ut och försöker hjälpa till, säger hon.

Under sensommaren ska det blivit allt mer ungdomsstök runt om i Vendelsö och Sågen. De senaste två veckorna har misstänkt narkotikaförsäljning skett utanför gården, en helt ny klätterställning på skolgården eldhärjats, ett träd satts i brand, en väktarbil vandaliserats och det har varit buskörning på moped. Polis och fritidsgårdspersonal har också provocerats.

Ett fåtal ungdomar ska vara drivande i stöket, men fått med sig en större massa vid flera tillfällen enligt polisen. Lars-göran Rehn har inget svar på varför ungdomarna håller på så här:

– Det är väldigt svårt att veta vad det handlar om. De vill ju samtidigt ha en öppen fritidsgård. Stänger den kan det bli ännu värre. Men jag vet att kommunen så fort som möjligt försöker ta fram planer med anledning av oron i Vendelsö.

Camilla Rosenberg har heller inga svar på varför.

– Jag vet inte vad som ligger bakom det. Och jag vet inte var ungdomarna kommer ifrån. Eftersom detta sker utanför Lyckebygården och inte inne på den, så är detta något polis, socialtjänst och vi på kultur och fritid gemensamt får jobba med. Men detta sker inte inne i kultur och fritids lokaler.

Eftersom stöket sker utanför skolan och utanför skoltid är det helt enkelt svårt att veta vem som ska ta huvudansvaret för det som sker.

– Vi på polisen kommer i alla fall att försöka vara närvarande vid skolan framöver, säger Lars-Göran Rehn vid Haningepolisen.