ANNONS

Fritidsgård för funktionsnedsatta får leva kvar – åtminstone till nästa år

ANNONS

Socialnämnden tvärvände i går tisdag på sitt nämndmöte och stoppade sin planerade nedläggning av fritidsgården Jordbrogården, som vänder sig till funktionsnedsatta barn i åldrarna 12-21 år.

Förslaget var att ungdomarna skulle flyttas ut till Söderbymalmsskolan och Riksäpplets gymnasiesärskola från årsskiftet. Anledningen ska enligt socialnämndens ordförande Petri Salonen (C) ha varit att Jordbrogården inte kunnat ta emot alla barn som haft behov, och att man betalat för mycket för verksamheten jämfört med vad andra närliggande kommuner gör för samma verksamhet.

Men förslaget kom som en chock för många föräldrar tidigare i november, som bland annat menar att man inte informerats i tid om planerna.

Och i går tvärvände alltså nämnden, som återremitterade ärendet och nu vill att ärendet kompletteras med en beskrivning om vad som händer om verksamheten flyttar till skolorna.

I den politiska majoritetens skrivelse från i går står bland annat:

”Den verksamhetsuppföljningen som socialförvaltningen gjort på Jordbrogården och svaren på utvärderingsfrågorna visar att verksamheten inte kunnat ta emot alla skolungdomar som fått beslut om insatsen korttidstillsyn vilket vi ser allvarligt på.”

Vidare framgår det att man är självkritiska i nämnden:

”Socialförvaltningen har föreslagit utbildningsförvaltning som en alternativ utförare. Förslaget har väckt oro hos föräldrar, anställda och ungdomar. Det är tydligt att dessa uppfattar dialogen och insynen som bristfällig vilket socialnämnden har all anledning att vara självkritisk inför. Flera synpunkter på förslaget har kommit bland annat från föräldrarna och vi har lyssnat på dem. Mycket av oron har handlat om: vad händer med Jordbrogårdens fritidsgårdsverksamhet om utbildningsförvaltningen ska ha ansvaret för LSS-insatsen korttidstillsyn för skolungdom?”

Nu förlängs avtalet med Jordbrogården till 14 augusti 2016.

ANNONS

Ärendet ska upp i februari igen, då ska beslut tas om ny avtalsperiod från 15 augusti.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.