ANNONS

Fritidsgård stängd efter misshandeln

De unga männen rep­- ade på fritidsgården Satelliten. Då överfölls de av några ungdomar. En man skadades svårt och personalen chockades av misshandeln.
ANNONS

– Det var en grov misshandel och en man blev väldigt allvarligt skadad. Personalen är vana och brukar känna när det är något i luften som inte stämmer. Men så var det inte nu, säger Kjell Lauri, kultur- och fritidschef i Sollentuna.

Det var förra söndagen som en grupp ungdomar kom till fritidsgården Satelliten. De hoppade på några killar som befann sig i en replokal. En ung man skadades svårt och två andra lindrigt.

Fyra män har nu häktats misstänkta för misshandeln. De häktade männen, samt de misshandlade, är alla i 20-årsåldern.

Kjell Lauri vet inte varför killarna överfölls, men på kommunens hemsida skriver de att man misstänker att det är en uppgörelse mellan grupperna som ligger bakom händelsen.

– Det kan vara något annat­ också. Det är någon händelse mellan killarna som utlöst­ någonting som vi inte känner till. Det får polisutredningen visa, säger Kjell Lauri.

Fritidsgården stängdes hela förra veckan för att öppna igen i går, måndag. Personalen, som chockades svårt, fick stödsamtal och kommunen ska nu gå igenom sina säkerhetsrutiner.

– De följde rutinerna, tryckte på larmet som de har på sig och ringde 112. Men vi ska inte äventyra personalens säkerhet om det blir gängbråk så nu ska vi se om vi kan stärka säkerheten ytterligare. Men man kan aldrig ha full garanti, säger Kjell Lauri.

Fritidsgården Satelliten­ jobbar aktivt mot våld och det här är första gången som någon misshandlas inne på gården.

En av dem som engagerar sig för ungdomarnas säkerhet är nattvandraren Karl-Åke Isaksson. Varje fredag träffas nattvandrarna på Satelliten ihop med polisen och fritidsfältarna för att gå igenom vad ungdomarna väntas göra under helgen.

ANNONS

Karl-Åke träffar många ungdomar i Sollentuna och känner sig trygg när han rör sig runt om i kommunen.

– Men en uppgörelse kan ske vart som helst. De senas­te tio åren har jag hört talas om en gång när en nattvandrare fått skilja folk åt.

Fakta

Nattvandrar och plockar skräp

Så jobbar Sollentuna mot ungdomsvåld:

Ungdomar mot våld: Ungdomar som är entrévär­dar på Satelliten och jobbar ihop med fritidsfältare.

Farsor och morsor på stan: Föräldrar som nattvandrar varje helg.

Tryggt och snyggt: Olika aktörer som sanerar klotter, nattvandrar och plockar skräp i Rotsunda Gård, Rotebro, Viby och Norrviken.