Min lokala hjälte

Fritidsgård stängd i brist på besökare

Som kompensation för den stängda fritidsgården i Traneberg utlovar stadsdelsförvaltningen andra aktiviteter för unga i området.
Som kompensation för den stängda fritidsgården i Traneberg utlovar stadsdelsförvaltningen andra aktiviteter för unga i området.
Västerleds fritidsgård har stängts på grund av alltför få besökare. Stadsdelsnämnden lovar att musikstudion där ska vara kvar och att andra satsningar görs för unga i området.

I ett medborgarförslag före sommaren uttryckte en 15-årig pojke besvikelse över att Västerleds fritidsgård i Traneberg plötsligt hade stängts.

”Jag har hängt där i flera år och nu så vet jag inte riktigt va man ska göra, jag tror inte ni vill att alla ska börja hänga i stan. Jag vill verkligen ha tillbaka fritidsgården och hoppas att ni gör något åt det”, skrev han i sitt förslag.

Stadsdelsförvaltningen har nu meddelat att det inte blir så. Lokalerna är uppsagda från årsskiftet 2016/2017 på grund av att Västerleds fritidsgård lockat alltför få besökare.

– Vi ser över hela fritidsorganisationen och hur vi ska använda våra anställda. Vi kan inte ha anställda som inte har tillräckligt att göra, säger Cecilia Obermüller (MP), stadsdelsnämndens ordförande.

Däremot lovar förvaltningen att musikstudion som finns vid Västerleds fritidsgård ska vara kvar och är möjlig att använda måndag–onsdag samt fredagar.

Kommunen ska samarbeta med skolor i området för att erbjuda ungdomar fritidsaktiviteter. En sådan verksamhet ska bedrivas i Alviksskolan på tisdags- och torsdagskvällar. På lördags- och söndagskvällar ska kommunen samarbeta med KFUM och ordna möjligheter till spontanidrott i deras idrottshall i Alvik.

Stängningen av Västerleds fritidsgård är ingen nedskärning, försäkrar Cecilia Obermüller.

– Det görs en utvärdering av hur fritidsorganisationen ska arbeta. Vi undersöker hur vi bäst hittar fram till ungdomarna. I Blackeberg finns Café U som är välbesökt. Vi vet också att många efterfrågar satsningar i Beckomberga och Annedal.

Under sommaren ordnar stadsdelsförvaltningen fritidsaktiviteter genom en buss som kör runt till olika ställen. En utvärdering av denna verksamhet ”Rullande fritid” ska vara klar i höst.